XIX, yüzyıl ilk yarısında aşiret-devlet ilişkisi: millili aşireti örneği - Tikici, Naci (My University, 2010)
XIX. YÜZYILIN İLK YARISINDA AŞİRET - DEVLET İLİŞKİSİ: MİLLİLÎ AŞİRETİ ÖRNEĞİ Çalışmamızda, XVIII. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Osmanlı Devleti için büyük bir sorun teşkil eden Millilî Aşireti’nin, devlet ile ilişkileri izah edilmeye çalışılmıştır. Millilî Aşireti Osmanlı Devleti’nin Doğu Anadolu’yu fethettiği sırada yararlılığı görülen aşiretlerdendi. Aşiretin devlet ile olan ilişkileri, aşiret geleneğinden kaynaklanan şekavet olayları dışında, genelde sorunsuz bir seyir takip etmiştir. Ancak Osmanlı Devleti’nin eyaletler üzerindeki otoritesinin azaldığı XVIII. yüzyılın ikinci yarısından itibaren, aşiretin devlet ile olan ilişkileri de önemli bir sorun teşkil etmeye başlamıştır. Bu nedenle merkezî hükümet, aşiretten kaynaklanan asayiş sorunlarını ortadan kaldırmak ve aşiret üzerinde denetim sağlamak için Bağdat Kölemen Valilerini görevlendirmiştir. Buna rağmen dönemin siyasî, sosyal ve iktisadî şartları yüzünden istenen netice elde edilememiş ve aşiret ancak 1835 yılında Padişah II. Mahmut döneminde kontrol altına alınmıştır.

THE RELATIONS BETWEEN STATE AND TRIBES IN THE FIRST HALF OF NINETEENTH CENTURY: THE TRIBES OF ‘’MİLLİLÎ’’ AS AN EXAMPLE This study emphasizes the relationship between the Ottoman Empire and the Millilî Tribe which represented a big problem for the Ottoman Empire after the second half of the eighteenth century. Millilî Tribe was thought as one of the useful tribe when the Ottoman Empire invaded Eastern Anatolia. This tribes’s relationship with the Empire progressed in a peaceful way except from its banditism which were part of their tribal customs. However, after the half of the eighteenth century, when the Ottoman Empire’s dominance started to decline over the country, the relationship of this tribe with the Empire caused important problems. Because of that reason, central goverment charged Baghdad Slave governors with duty of solving the security problems resulted from Millilî Tribe and to establish an inspection over the tribe. In spite of these cautions, owing to political, social and economical conditions of that term, The Ottoman Empire became unseccessful in getting required consequence. However, Millilî Tribe was taken under control by Mahmut II in 1835.
Keywords: Tarih; Yakınçağ