Yoğun bakım ünitesinde yatan ve mekanik ventilasyon tedavisi gören hastaların ailelerinin anksiyete durumu - Uçar, Fatma Başyiğit (My University, 2004)
Mekanik ventilasyon, yaşamsal bir fonksiyon olan solunum sistemlerinin yapay olarak ventilatör adı verilen bir cihaz yardımıyla sürdürülmesidir. Mekanik ventilasyon endikasyonu konan hastaların orotrekeal, nazotrekeal tüp ve trakeostomi kanülü yardımıyla bir makineye bağlanmaları, hasta ve ailesi tarafından bir felaket durumu gibi algılanabilmektedir. Hastaların ilaçlar ile sedatize edilmesi, bilinçlerinin kapalı olması ve yoğun bakım ortamının getirdiği bazı etkiler sonucunda hasta ailesinin psikolojik travma geçirme riski daha da artmaktadır. Bu çalışma, araştırmanın yapıldığı yoğun bakım ünitelerinde mekanik ventilasyon tedavisi gören hastaların ailelerindeki anksiyete düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve analitik olarak planlanmıştır. Çalışma, 2001-2003 yıllarında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Marmara Üniversitesi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde mekanik ventilasyon tedavisi görmüş olan hasta bireylerin birinci dereceden yakını olan 300 aile bireyinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında, literatüre dayalı olarak araştırmacı tarafından geliştirilmiş 51 sorudan oluşan görüşme formu ve geçerlilik - güvenirliği Öner, tarafından yapılmış olan Spielberg'in Durumluk ve Sürekli Anksiyete Envanteri'' kullanılmıştır. Elde edilen veriler yüzdelik, ortalama, standart sapma, t- testi, tek yönlü varyans analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızın sonucunda; hasta ailelerinin anksiyete durumlarının genelde orta derecede olduğu, mekanik ventilasyon tedavisinin anksiyete düzeyi üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı, yoğun bakım ortamı stresörlerinin ve aile gereksinimlerinin ise anksiyete düzeyi üzerinde anlamlı farklılık oluşturduğu görülmüştür. THE ANXIETY OF THE PATIENT'S FAMILY WHO HAVE TO MEDICAL TREATMENT BY THE INTENSIVE CARE AND HAVING MECHANICAL VENTILATION CURE

Mechanical ventilation means to maintain adequate repiratory function by the help of machine called ventilators. Patients who will take mechanical ventillation support are orotracheally, nasotracheally entubated or having tracheostomy canules. This situation is sensed us a disaster not only by the patient but also by the families. The psychological trauma risk of the patient and the family increases because of the patients being sedatized, unconcious and the other negative effects of intensive care unit. This study is planned descriptive and analytic to find the anxiety level of the families whom patients having mechanical ventilation support in the intensive care unit. We studied the families of 300 patients having mechanical ventilation support in İstanbul University Medical Faculty Hospital, İstanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty Hospital and Marmara University Hospital intensive care unnits between the years of 2001 to 2003. While collecting the data; 51 questions were planned by the researcher according to the literature and Speilberg's State and Trait Anxiety Inventory which is proved validity and reliability by Öner is used. The collected data was analysed by using standart deviation test, mean, t-test, univariant analysis and internal consistency coefficient. At the end of our study, we concluded that patient families' anxiety states are moderate, mechanical ventilation treatment doesn't create a meaningful difference over the anxiety states, intensive care unit stressors and family needs does create a meaningful difference over the anxiety states.
Keywords: Hemşireler, Yoğun Bakım