Öğretmenlerin öğretme-öğrenme süreçlerinde teknoloji kullanma yeterlilikleri - Eliküçük, Hakan (My University, 2006)
ÖĞRETMENLERİN ÖĞRETME - ÖĞRENME SÜREÇLERİNDE TEKNOLOJİ KULLANMA YETERLİLİKLERİ Öğretim tasarımı aşamalarını incelediğimizde öncelikle “Ne öğretilecek ? Sorusuna yanıt ararız. Ne öğretileceğine karar verdikten sonra “Nasıl Öğretilecek? Sorusuna cevap ararız. “Nasıl öğretilecek? Sorusunun cevabı öğretim sırasında kullanılacak teknoloji ile ilgili olacaktır. Yani öğretme-öğrenme süreçlerinde öğretmenlerin teknolojiyi nasıl kullanacağı ile ilgilidir. Bu araştırma öğretme-öğrenme süreçlerinde öğretmenlerin teknolojiyi nasıl kullanacağı konusunda yapılmıştır. Öğretmenlerin teknolojiyi öğretme-öğrenme süreçlerinde nasıl kullandıkları belirlenmeye çalışılmış. Öğretmenlerin teknolojiyi kullanma isteği ve kullanma yeterlilikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Yayınlar”dır. İkinci bölüm iki ana bölümde incelenmiştir: “Eğitim teknolojisinde kullanılan yeni teknolojiler ve öğretmen yeterlilikleri” ve “Alan araştırması yayınları”dır. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi açıklanmıştır. Dördüncü bölümde elde edilen bulgular verilmiştir. Beşinci bölümde “Sonuçlar ve Öneriler” yer almaktadır.. Araştırmadan elde edilen sonuçlardan önemli görülen bazıları şöyledir: Bay öğretmenler bayan öğretmenlere göre; öğretme-öğrenme süreçlerinde; bilgisayarı, tepegözü, projeksiyonu daha fazla kullanmaktadır. Bayan öğretmenler bay öğretmenlere göre; öğrenci başarısı ve öğretme-öğrenme süreçlerinde televizyon ve projeksiyon kullanımının daha fazla ilişkili olduğunu belirtmiştir. 26-30 yaş grubu 41-45 yaş grubuna göre; öğretme-öğrenme süreçlerinde bilgisayarı daha sık kullanmaktadır ve önemli olduğunu düşünmektedir. Genel olarak tüm yaş gruplarına bakıldığında genç kuşakların teknolojiyi kullanmaya daha istekli olduğu anlaşılıyor. Daha yüksek yaş grupları ise teknolojiden yararlanmayı çok uygun görmüyorlar. Yüksek okul ve fakülte mezunları yüksek lisans mezunlarına göre; öğretme-öğrenme süreçlerini gerçekleştirirken CD/ DVD’nin daha az önemli olduğunu bildirmişlerdir. Yüksek okul, fakülte ve yüksek lisans mezunları diğer mezunlara göre; öğrenci başarısı ile eğitimde televizyon kullanımı arasında daha az ilişki olduğunu düşünmektedirler. 1-5 yıl kıdemli öğretmenler 16-20 ve 21 yıl ve üstü kıdemli öğretmenlere göre; öğretme-öğrenme süreçlerinde bilgisayarı daha fazla kullanmaktadır. 1-5 yıl kıdemli öğretmenler 11-15, 16-20, 21 yıl ve üstü kıdemli öğretmenlere göre; öğretme- öğrenme süreçlerini gerçekleştirirken bilgisayarın daha önemli olduğunu düşünmektedir. 1-5 yıl kıdemli öğretmenler 11-15, 16-20, 21 yıl ve üstü kıdemli öğretmenlere göre; öğretme- öğrenme süreçlerini gerçekleştirirken internetin daha önemli olduğunu düşünmektedir. 1-5 yıl kıdemli öğretmenler 11-15, 16-20, 21 yıl ve üstü kıdemli öğretmenlere göre; öğrenci başarısı ve öğretimde bilgisayar kullanımı arasında daha fazla ilişki olduğunu vurgulamakta. Bilgisayar, elektronik, elektrik öğretmenleri metal, motor, makine, mobilya, fizik, kimya, biyoloji,

, tarih, edebiyat ve diğer öğretmenlere göre; , öğretme-öğrenme süreçlerinde bilgisayarı, interneti, televizyonu, etkileşimli videoyu, tepegözü ve projeksiyonu daha sık kullanmaktadır. Eğitim-öğretim teknolojilerini öğretim yöntemine daha çok uygun kullandıklarına inanmaktadırlar. Metal, motor, makine, mobilya öğretmenleri fizik, kimya, biyoloji, ingilizce, tarih, edebiyat öğretmenlerine göre; , öğretme-öğrenme süreçlerinde bilgisayarı ve projeksiyonu daha sık tercih etmektedir. Okullarında teknolojisi sınıfı olmayan öğretmenler olanlara göre; Öğrenci başarısı ve öğretimde bilgisayar, internet ve projeksiyon kullanımı arasında daha az bir ilişki olduğu kanısındalar. Evinde bilgisayar olmayanlar olanlara göre; öğretimde bilgisayar, internet ve CD/ DVD’yi daha az sıklıkta kullanmaktalar. Öğretimde CD/ DVD kullanımın öğrenme ile daha az ilişkisi olduğunu düşünmektedirler. Evinde internet bağlantısı olmayanlar olanlara göre; öğretme-öğrenme süreçlerinde bilgisayar, interneti, CD / DVD ve projeksiyonu daha az sıklıkta kullanmaktalar. öğrenci başarısı ve öğretme-öğrenme süreçlerinde bilgisayar, televizyon ve CD/ DVD kullanımının öğrenme ile daha az ilişkili olduğunu düşünmekteler. Eğitim-öğretim teknolojilerini öğretim yöntemine uygun kullanmadığını düşünmekteler. Geleneksel öğretim yöntemlerinin fazla görsel olmadığını ve sadece işitsel olduğunu düşünmekteler. Elektronik posta adresi olmayanlar olanlara göre; öğretme-öğrenme süreçlerinde bilgisayar ve interneti daha az sıklıkta kullanmaktalar. Bilgisayar ve CD/ DVD kullanımının daha az önemli olduğunu düşünmekteler. Bilgisayar, internet ve projeksiyon kullanımı arasında daha az ilişkili olduğunu bildirmekteler. Öğretim yöntemine uygun kullanamadıklarına inanmaktalar. Eğitim-öğretim teknolojilerinin daha az görsel ve işitsel olduğunu düşünmektedirler. SUMMARY TEACHERS' COMPETENCY TO USE TECHNOLOGY IN THE PROCESS OF LEARNING AND TEACHING We try to give an answer to the question of “what to teach?” as planning the instructional steps. Having decided the subject, we ask the question of “how to teach?” The answer given to the second question leads us to the technology to be used. In other words, it is about the way the teachers use the technology in teaching and learning process. This thesis aims to investigate the use of technology by the teachers in the teaching and learning process. It tries to define how the teachers use the technology in teaching and learning process, and to determine their desire and the degree of their cabability to use it. The thesis consists of five chapters. The first chapter is the introduction. The second one is about “Related Publications”. There are two sections in this chapter: “Teacher competencies and new technologies in the field of education technology” and “Field Researchs”. The third chapter describes the method of the thesis, namely, the survey method. The fourth chapter gives the data collected as a result of the research. The last one specifies “the results and suggestions”. Some important results inferred from the research are as follows: The male teachers tend to use computers, overhead projectors, projectors, and the like more than their female colleagues in teaching and learning process. More female teachers than the male ones stressed on the relationship between the use of television and projector and the student success in teaching and learning process. People within the age group of 26 to 30 ages tend to use computers more than the age group of 41 to 45 ages, and they see it as an important asset. In general, younger generations are more willing to use the technology within the all age groups. On the other hand the older generations don’t tend to use the technology. Teachers having a BA degree give less importance to the use of CD/ DVDs in the process of education than the teachers with an MA degree. Teachers having a BA or MA level, in contrast to other people, see a weaker correlation between student success and the use of television in the education. Teachers having a career of teaching for 1 to 5 years use computers in the process of education more than the teachers who have taught for 16 to 20 years or more. Teachers having a career of teaching for 1 to 5 years give more importance to computers in the process of education than the teachers who have taught for 16 to 20 years or more. Teachers having a career of teaching for 1 to 5 years give more importance to internet in the process of education than the teachers who have taught for 16 to 20 years or more. Teachers having a career of teaching for 1 to 5 years stress more than the teachers who have taught for 16 to 20 years or more, on the strong correlation between the use of computers and student success in the process of education. Teachers of computer, electronics and electricity courses use computers, internet, tv, interactive video, overhead projectors and projectors more than the teachers of the courses like physics, chemistry, biology, English, history, literature, metalwork, mechanics, motors, furniture, etc. And they believe that they use education technologies suitably to the teaching methods more than the others. Teachers of metal-work, motor, mechanics, and furniture courses prefer the use of computers and projectors in the process of education more than the teachers of physics, chemistry, biology, English, history and literature courses. Teachers whose schools have no technology classrooms consider that there is a low correlation between student success and the use of computers, internet and the projectors in the process of education. Those teachers without computers at home use computers, internet and CD/ DVD less than the teachers having computers at home. And the first ones think that there is a low correlation between the use of CD/ DVD and learning. Those teachers without an internet connection at home use computers, internet, CD/ DVD and projectors less than the others having an internet connection at home. And the first ones think that there is a low correlation between student success and the use of computers, tv and CD/ DVD in the process of education. However, they also think that they don’t use the education technologies suitably to the educational methods, and that traditional teaching methods are only audio and not sufficiently visual. Those teachers without an e-mail address use computers and internet in the process of education less than the others having an e-mail address, give less importance to the use of computers and CD/ DVDs, and think that there is a low correlation between student success and the use of computers, internet and projectors in the process of education. However, they also think that they don’t use the education technologies suitably to the educational methods, and that education technologies are less audiovisual.
Keywords: Bilgisayar Destekli Eğitim; Öğrenim ve Öğretim_Yardımcı Araç ve Gereçler