Nucleus Pedunculopontinus Tegmenti’de nörokimyasal özelliklerin gelişimsel olarak incelenmesi - Sarıöz, Özlem (My University, 2011)
NUCLEUS PEDUNCULOPONTİNUS TEGMENTİ’DE NÖROKİMYASAL ÖZELLİKLERİN GELİŞİMSEL OLARAK İNCELENMESİ ÖZLEM SARIÖZ Nucleus Pedunculopontinus Tegmenti (PPN) kaudal tegmentum yerleşimli, sınırları belirsiz bir beyin sapı nükleusudur. Lokomotor hareketlerin oluşumunda ve kontrolünde rol oynaması yanı sıra uyku uyanıklık, davranış, öğrenme, dikkatle de ilişkilendirilmiş olması sebebiyle son dönemlerde PPN ile yapılan çalışmalara ilgi artmıştır. Bu nükleus içinde kolinerjik, glutamaterjik, dopaminerjik, noradrenerjik ve GABAerjik nöronlar tanımlanmıştır. GABAerjik nöronların uyku uyanıklık siklusunun düzenlenmesi, hareketin oluşması ve dikkat ile ilişkili olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur.. Motor hareketlerin kontrolü ve paradoksik uykunun düzenlenmesi PPN’deki kolinerjik nöronlarının gelişimsel dönemine bağlıdır. REM uykusunda 10. ve 30.günler arasında düşüş meydana gelmektedir. Davranışsal gelişimin daha iyi anlaşılabilmesi için kolinerjik sistemin dışında, monoaminerjik, GABAerjik ve glutamaterjik sistemlerin araştırılması gerekmektedir. Bu çalışma ile PPN’de GABAerjik ve glutamaterjik nöronlar tarafından sentezlenen ve bir işaretleyici görevi gören kasiyum bağlayıcı proteinlerden olan kalbindinin gelişimsel süreçteki değişimini inceledik. 7.,14., ve 21. Günlük sıçan beyinlerde yaptığımız immunohistokimyaal boyamalar sonucunda 7.günlükte ortalama 30, 14. Günlükte ortalama 11 ve 21 günlükte ortalama 150 nöronun kalbindin pozitif olduğunu gördük. İstatistiksel olarak değerlendirildiğinde 7 ile 14 ve 14 ile 21 günlük sıçanlarda kalbindin pozitif nöron sayıları karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık gözlenmiştir (p=0.0075 ve p=0.0343).Nöron çapları 7 günlüklerde ortalama 13 µm, 14 günlüklerde ortalama 11 µm ve 21 günlüklerde ortalama 13,5 µm olarak ölçülmüştür. Nöron çapları karşılaştırıldığında 7 ile 21 ve 14 ile 21. günlerdeki sıçanların nöron çap ortalamaları arasında unpaired t-testine göre anlamlı bir farklılık gözlenmiştir (p=0.01) ve (p=0.0001).Bu çalışma sonucunda belirtilen günler arasında PPN’de gelişimsel farklılıkların olduğu gösterilmiştir. Bunun yanı sıra geçmişte yapılan çalışmaları destekleyen ve katkı yapan sonuçlar elde edilmiştir. Nucleus pedunculopontinus tegmenti, kalbindin, GABAerjik, Glutamaterjik, Kolinerjik

DEVELOPMENTAL İNVESTİGATİON OF NEUROCHEMİCAL FEATURES İN NUCLEUS PEDUNCULOPONTİNUS TEGMENTİ Özlem SARIÖZ Pedunculopontine nucleus (PPN) is a brainstem nucleus with an obscure borders and located in the caudal tegmentum. In recent years, the number of studies related to PPN has been increasing due to its role in sleep/ waking, behavior, learning, attention besides its role in generation and control of locomotion. Besides cholinergic neurons, GABAergic, glutamatergic, dopaminergic and noradrenergic neurons have been described in the PPN. There are studies which show that the GABAergic neurons are related to regulation of the sleep/ waking cycle, generation of movement and attention. The monoaminergic, GABAergic and glutamatergic systems should be investigated to understand the development of the behavior. In this study, the developmental change of a calcium binding protein calbindin in PPN was evaluated. Calbindin is expressed by GABAergic and glutamatergic neurons. The number, location and diameters of calbindin positive neurons in PPN was evaluated in 7, 14 and 21 days rats. The mean number of neurons was 30 in 7 days, 11 in 14 days and 150 in 30 days rats. There were statistically significant differences between 7 and 14 days and 14 and 21 days rats (p=0.0075 ve p=0.0343 respectively).The diameters of the neurons were 13 µm in 7 days;11 µm in 14 days; 13,5 µm in 21days. There were statistically significant differences between 7 and 21 and also 14 and 21 days (p=0.0001 and p=0.01 respectively).This study indicates that there are critical developmental changes in PPN occur between these day intervals. These findings support and contribute to the findings of previous studies. Key Words: Nucleus pedunculopontinus tegmenti, Calbindin, GABAergic, Glutamatergic, Cholinergic
Keywords: Anatomi