İstanbul ili, bahçelievler belediyesi sorumluluğundaki spor salonlarının rekreasyon sporları ve rekreasyon liderleri açısından geliştirilmesi ve faydalılık durumu - Başoğlu, Umut D. (My University, 2011)
İSTANBUL İLİ, BAHÇELİEVLER BELEDİYESİ SORUMLULUĞUNDAKİ SPOR SALONLARININ REKREASYON SPORLARI VE REKREASYON LİDERLERİ AÇISINDAN GELİŞTİRİLMESİ VE FAYDALILIK DURUMU

Modern yaşamın beraberinde getirdiği yoğun çalışma yükü, rutin hayat tarzı ve çevresel etkilerden olumsuz etkilenen bireylerin bedeni ve ruhi sağlığını tekrar elde etmeleri veya devam ettirmeleri yönündeki şiddetli ihtiyaç; “Rekreasyon” olarak addedilen yeni bir kavramın ortaya çıkmasıyla sonuçlanmaktadır. Rekreasyon; bireyin zevk ve haz almak ve kişisel doyum sağlamak amacıyla, isteğe bağlı ve gönüllü olarak ferdi veya grup içinde seçerek yaptığı etkinliklerin tümünü bünyesinde barındıran kapsamlı bir olgudur. Rekreasyon faaliyetleri, Avrupa Kentli Hakları Deklarasyonu da dikkate alındığında, bir vatandaşlık hakkı olarak yerel yönetimlerin sorumluluk alanı içersine girdiği görülmektedir. 2010 Avrupa Kültür Başkenti olarak İstanbul da; şehir sakinleri için aynı fırsat ve imkânları sağlamakla yükümlüdür. Bu açıdan İstanbul dâhilinde spor ve diğer rekreasyon faaliyetlerinin ele alınması, büyük bir önem taşımaktadır. Rekreasyon liderlerinin, rekreatif sporun planlanması ve uygulanması böylece de yerel halkın rekreatif sporlardan faydalanmaları üzerindeki rolü, tezin temel konusunu teşkil etmektedir, Rekreasyon liderliği, modern liderlik teorilerine paralel olarak dönüşümsel ve yönetsel liderlik olmak üzere iki kategoride ele alınmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında antrenörlerin sergilemekte olduğu dönüşümsel rekreasyon liderliği ile yönetsel rekreasyon liderliğinin davranışlarının i-) yerel halkın rekreasyon lideri olarak antrenörlerine dair hissettikleri tatmin seviyesi ile ve ii-) nihayetinde rekreasyon faaliyetlerine katılım düzeyleri üzerindeki etkileri incelenmektedir. Bu amaçla Bahçelievler belediyesine ait spor salonlarından istifade eden 187 adet katılımcıdan toplanan veriler değerlendirmeye tabi tutulmakta; elde edilen sonuçlar yorumlanarak tezin sonuç bölümünde tartışılmaktadır. THE DEVELOPMENT AND THE USEFULNESS OF THE SPORTS SALOONS OF ISTANBUL BAHÇELİEVLER MUNICIPALITY IN RESPECT TO REACREATIONAL SPORTS AND RECREATIONAL LEADERSHIP SUMMARY The intense need of the individuals who are affected by the negative aspects of modern life such as high workload, routine life style and environmental conditions to retrieval and maintain the physical and mental wealth results with the rise of a new concept entitled “Recreation”. Recreation is a comprehensive phenomenon that involves any individual or collective activities that an individual willingly and eagerly engages in for enjoy enthusiasm and self satisfaction. Following the Declaration of the Rights of European City-Dwellers, recreation activities are considered in the responsibility area of the local authorities as civic rights. As 2010 European Cultural Capital City, Istanbul is bound to provide the same opportunities to its citizens. Accordingly it is an imperative to examine the sports and other recreational activities in the context of Istanbul. The role of recreation leaders on planning and implementing the recreational sports activities and consequently on the citizen’s taking the advantage of them forms the main theme of this thesis. Based on the modern leadership theory, the recreational leadership is categorized into two types as transformational leadership and transactional leadership. In this study, the effects of the transformational and the transactional recreation leadership behaviors of the coaches and trainers i-) on the satisfaction of the citizens concerning their coaches ad trainers as a recreation leader and ii-) their ultimate effect on the participation of citizens to the recreational activities. The data gathered from 187 citizens who use the gymnasiums of Bahçelievler municipality are evaluated and the findings are discussed in the conclusion part.
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Spor Salonları