İbnü't-Tahhân ve tecvid ilmindeki yeri - Taş, Adem (My University, 2021)
İlâhî kelamın aslî biçiminin korunup, hatasız ve düzgün okunması gayesiyle sistematik hale gelen kıraat ve tecvîd ilmine dair Kur’ân-ı Kerîm’in nüzûlünden günümüze kadar çok sayıda eser telif edilmiştir. Bu çalışma, kıraat ve tecvid literatürünün en zengin içerikte üretildiği bölgelerden olan Endülüs’te yetişen İbnü’t-Tahhân’ın bu ilimlere dair yaklaşımlarını konu edinmektedir.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde İbnü’t-Tahhân’ın hayatı, hocaları, talebeleri ve eserleri kapsamlı bir şekilde tanıtılmış; ayrıca görüşlerinin daha net anlaşılabilmesi adına yaşadığı dönemin siyasî, sosyal ve kültürel hayatına kısaca temas edilmiştir.İkinci bölümde İbnü’t-Tahhân merkeze alınmak suretiyle harflerin mahreçlerine ve sıfatlarına dair mülâhazalar incelemeye tabi tutulmuştur. Yine bu çerçevede ilk dönem gramer âlimleri ve tecvid ilminin önde gelen isimleriyle İbnü’t-Tahhân’ın görüşleri karşılaştırmalı bir biçimde sunularak kendisinden önce bu alanda çalışma yapan âlimlerle hangi konularda mutabık kaldığı ve sonraki dönem tecvid literatürüne ne gibi katkılar sağladığı tespit edilmeye çalışılmıştır.Çalışmanın üçüncü bölümünde ise İbnü’t-Tahhân’ın tecvid ilminin diğer meselelerine dair görüşlerine ve çeşitli kıraat ıstılahlarına dair tariflerine yer verilmiştir.

Numerous works related to the sciences of Qiraat and Tajwid have been written since the revelation of the Quran, both gained a systematic structure in order to preserve Numerous works related to the sciences of Qiraat and Tajwid have been written since the revelation of the Quran, both gained a systematic structure in order to preserve the divine words of Allah and its reading accurately and properly. This study deals with the approaches and evaluations of Ibn al-Tahhan, who grew up in Andalusia, one of the richest regions of the Qiraat and Tawjeed literature. The study consists of three parts. In the first chapter, ibn al-Tahhan's life, teachers, students and works are comprehensively introduced and the political, social and cultural life of his age is briefly discussed in order to shed light on his views.In the second part, the pronunciation (makharij) and attributes of the letters have been discussed and studied by focusing on Ibn al-Tahhan’s views. In this context, the views of the first period grammar scholars and prominent names within the science of tajweed have been presented comparatively with Ibn al-Tahhan’s opinions. Subsequently, I have tried to determine in which subjects he agreed with his predecessors and in whichsubjects he made a seminal contribution to the literature of tajweed. In the third part of the study, Ibn al-Tahhan's views on other tajweed issues and his definitions of various tajweed terminology have been presented.
Keywords: Andalus; Attributes; Endülüs; Ibn al-Tahhan; Islam; İbnü’t-Tahhân; İslam; Mahreç; Pronunciation; Sıfat; Tajweed; Tecvid