Arap alfabesinin toplumsal algılanışındaki değişim süreci : Taksim örneği - Yörük, Elif (My University, 2022)
Tarih bize göstermiştir ki dil, çok eski zamanlardan günümüze değin insanlık için üzerine düşünülmesi gereken bir mesele, çözülüp anlaşılmak istenen bir gizem olma hakkını saklı tutmuştur. Antikçağ düşünürlerinin öncülük ettiği süreç, Descartes, Rousseau, Grice, Skinner, Chomsky gibi pek çok düşünür tarafından sistematik ve eleştirel görüşlerle beslenmeye devam etmiştir. Konunun girift yapısı dilin bireyler için neler ifade ettiğinin, nelere karşılık geldiğinin, hangi sosyal ağları beslediğinin bir izdüşümüdür. İletişim aracı olarak çeşitli anlamlar yüklenmesi veya bu işlevini beklenen şekilde yerine getirmemesi, dilin stratejik ortaklarını başkalaştırmaktadır. Öyle ki dilin yüklendiği anlam; aidiyet hissi ya da ötekinin kimliği, yurt ve yurttaş bilinci, sınır, ulus- ötesilik, yabancılık ya da manevi simgeler bütünü olabilir. Bu anlamlar iletişim kurarken aynı dile mensup bireyler tarafından bağlam içerisinde iletilmektedir. Ne var ki aynı dilin üyeleri olmayan taraflar arasında gerçekleşen de bir iletişimdir ve bağlam içerisinde farklı anlamlar üretilir. Bu araştırma Suriye göçünün meydana getirdiği mobilite ve turizm alanında yaşanan değişimlerle farklı boyutlara ulaşan Arap harfleri ve milletiyle yeniden düzenlenen ilişkinin, İstanbul özelinde nasıl karşılandığına yönelmiştir. Ekonomik ve turistik yapılanmaların stratejik uzantısı olarak özellikle İstanbul’da bu kapsamda dolaşıma giren Arapçaya tarihsel arka plandan beslenerek yapılan yeni anlam yüklemeleri dini, laik ve milli spektrumla bağlantılıdır. İstanbul'da Arap alfabesinin görünürlüğünün artmasının yansımalarını araştırırken kimlik, öteki, tabakalaşma, ulus, göç, dil ve aidiyet noktaları referans alınmıştır. Toplumsal belleğin parçası, önemli hafıza mekânlarından olan Beyoğlu'na bağlı Taksim bölgesi tercih edilmiştir. Saha çalışmasına dayalı nitel bir araştırma olan çalışma, yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler ışığında meydana getirilmiştir. teki, Suriyeli, Göçmen, Yabancı ABSTRACT History has shown us that language has reserved its right to be an issue that needs to be thought about and a mystery that needs to be solved and understood for humanity from time immemorial to the present day. The process pioneered by ancient thinkers continued to be fed with systematic and critical views by many thinkers such as Descartes, Rousseau, Grice, Skinner, and Chomsky. The intricate structure of the subject is a projection of what language means to individuals, what it corresponds to, and which social networks it feeds. The fact that it assumes various meanings as a communication tool or does not fulfill this function as expected changes the strategic partners of the language. So much so that the meaning of the language; It can be a sense of belonging or the identity of the other, consciousness of the homeland and citizen, border, transnationality, foreignness or spiritual symbols. These meanings are conveyed in context by individuals belonging to the same language while communicating. However, it is also a communication between parties that are not members of the same language, and different meanings are produced within the context. This research focuses on how the reorganized relationship with the Arabic letters and nation, which has reached different dimensions with the changes in the field of mobility and tourism caused by the Syrian migration, is received in Istanbul. As a strategic extension of the economic and touristic structures, the new meanings of Arabic, which is circulating in this context, especially in Istanbul, by feeding from the historical background, are related to the religious, secular and national spectrum. While investigating the reflections of the increased visibility of the Arabic alphabet in Istanbul, the points of identity, other, stratification, nation, immigration, language and belonging were taken as reference. The Taksim region of Beyoğlu, which is one of the important memory places and part of the social memory, was preferred. The study, which is a qualitative research based on fieldwork, was created in the light of semi-structured in-depth interviews. Culture, Other, Syrian, Immigrant, Foreign

Tarih bize göstermiştir ki dil, çok eski zamanlardan günümüze değin insanlık için üzerine düşünülmesi gereken bir mesele, çözülüp anlaşılmak istenen bir gizem olma hakkını saklı tutmuştur. Antikçağ düşünürlerinin öncülük ettiği süreç, Descartes, Rousseau, Grice, Skinner, Chomsky gibi pek çok düşünür tarafından sistematik ve eleştirel görüşlerle beslenmeye devam etmiştir. Konunun girift yapısı dilin bireyler için neler ifade ettiğinin, nelere karşılık geldiğinin, hangi sosyal ağları beslediğinin bir izdüşümüdür. İletişim aracı olarak çeşitli anlamlar yüklenmesi veya bu işlevini beklenen şekilde yerine getirmemesi, dilin stratejik ortaklarını başkalaştırmaktadır. Öyle ki dilin yüklendiği anlam; aidiyet hissi ya da ötekinin kimliği, yurt ve yurttaş bilinci, sınır, ulus- ötesilik, yabancılık ya da manevi simgeler bütünü olabilir. Bu anlamlar iletişim kurarken aynı dile mensup bireyler tarafından bağlam içerisinde iletilmektedir. Ne var ki aynı dilin üyeleri olmayan taraflar arasında gerçekleşen de bir iletişimdir ve bağlam içerisinde farklı anlamlar üretilir. Bu araştırma Suriye göçünün meydana getirdiği mobilite ve turizm alanında yaşanan değişimlerle farklı boyutlara ulaşan Arap harfleri ve milletiyle yeniden düzenlenen ilişkinin, İstanbul özelinde nasıl karşılandığına yönelmiştir. Ekonomik ve turistik yapılanmaların stratejik uzantısı olarak özellikle İstanbul’da bu kapsamda dolaşıma giren Arapçaya tarihsel arka plandan beslenerek yapılan yeni anlam yüklemeleri dini, laik ve milli spektrumla bağlantılıdır. İstanbul'da Arap alfabesinin görünürlüğünün artmasının yansımalarını araştırırken kimlik, öteki, tabakalaşma, ulus, göç, dil ve aidiyet noktaları referans alınmıştır. Toplumsal belleğin parçası, önemli hafıza mekânlarından olan Beyoğlu'na bağlı Taksim bölgesi tercih edilmiştir. Saha çalışmasına dayalı nitel bir araştırma olan çalışma, yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler ışığında meydana getirilmiştir. teki, Suriyeli, Göçmen, Yabancı ABSTRACT History has shown us that language has reserved its right to be an issue that needs to be thought about and a mystery that needs to be solved and understood for humanity from time immemorial to the present day. The process pioneered by ancient thinkers continued to be fed with systematic and critical views by many thinkers such as Descartes, Rousseau, Grice, Skinner, and Chomsky. The intricate structure of the subject is a projection of what language means to individuals, what it corresponds to, and which social networks it feeds. The fact that it assumes various meanings as a communication tool or does not fulfill this function as expected changes the strategic partners of the language. So much so that the meaning of the language; It can be a sense of belonging or the identity of the other, consciousness of the homeland and citizen, border, transnationality, foreignness or spiritual symbols. These meanings are conveyed in context by individuals belonging to the same language while communicating. However, it is also a communication between parties that are not members of the same language, and different meanings are produced within the context. This research focuses on how the reorganized relationship with the Arabic letters and nation, which has reached different dimensions with the changes in the field of mobility and tourism caused by the Syrian migration, is received in Istanbul. As a strategic extension of the economic and touristic structures, the new meanings of Arabic, which is circulating in this context, especially in Istanbul, by feeding from the historical background, are related to the religious, secular and national spectrum. While investigating the reflections of the increased visibility of the Arabic alphabet in Istanbul, the points of identity, other, stratification, nation, immigration, language and belonging were taken as reference. The Taksim region of Beyoğlu, which is one of the important memory places and part of the social memory, was preferred. The study, which is a qualitative research based on fieldwork, was created in the light of semi-structured in-depth interviews. Culture, Other, Syrian, Immigrant, Foreign
Keywords: Anthropology; Antropoloji; Foreign; Göçmen; Immigrant; Kültür; Middle East; Orta Doğu; Other; Öteki; Sociology; Sosyoloji; Suriyeli; Syrian; Yabancı Culture