Küçük orta boy sanayi işletmelerinde dış satımın finansmanı - Şahin, Muhammet (My University, 2009)
Dünya ve Türkiye sanayisinde önemli yer tutan KOBİ'lerin, Gümrük Birliği Anlaşması’nın uygulanmasından sonra AB'ye giriş sürecinde de uluslararası rekabete hazır olmaları gerektiği gözlemlenmiştir. Avantajlı yönlerini geliştirip rekabete uyum sağlayan firmalar bu süreçte başarılı olabileceklerdir. Türkiye’de Küçük ve Orta Boy İşletmeler ( KOBİ ); toplam işletmelerin %99’unu, istihdamın %76,7’sini, yaratılan katma değerin %37,7’sini, tüm yatırımlar içindeki payın %56,5’ini oluştururken, toplam kredilerden aldıkları pay ise %24,3’e ulaşmıştır. Ancak ülkemizdeki KOBİ’lerin toplam ihracat içindeki payı ile toplam kredilerden almış oldukları payın diğer ülkelere göre çok düşük olduğu gözlenmiştir. KOBİ’lerin ihracattaki payı gelişmiş ülkelerde % 20 ile % 38 arasında iken, bu oran Türkiye’de % 10 civarında görünmektedir. Bu da ülkemizdeki KOBİ’lerin büyük çoğunluğunun dışa açılma derecesinin düşük olduğunun ve küreselleşme sürecine giremediklerinin göstergesi olabilir. KOBİ’lerin tanımlanması konusunda fikir birliği yok gibidir. Gerek Türkiye’deki çeşitli kurum ve kuruluşların gerekse AB çerçevesinde BASEL II standartlarına göre çeşitli tanımlar yapılmaktadır. KOBİ’lerin tanımlanması destekleme kriterlerinin belirlenmesi yönünden önemlidir. KOBİ’lerin artan bu rekabet koşullarında dış satım kapasite ve yeteneklerini geliştirmeleri bu sürece olan adaptasyonları açısından çok önemli görünmektedir. Çalışmada KOBİ’lerin tanımlanıp güçlü ve zayıf yanlarını ortaya koyarken, Gerek Türkiye gerekse Dünya ekonomisi içindeki yeri incelenmiştir. Dış ticarete yönelik açıklamalar yapıldıktan sonra, KOBİ’lerin dış satımda kullandıkları finansman yöntemleri doğrudan ve dolaylı yöntemler olarak iki ayrı grupta irdelenmiş ve 2008 – 2009 Küresel Ekonomik krizinin Türkiye ekonomisine etkisi incelenmiştir.

It has been observed that SMEs which have an important place in Turkey and world industry, should be ready for the international competition in the way of EU entrance after Customs Union Agreement. The companies which have accomadated the competition by developing the advantageous ways, will be able to be successfull. In Turkey, Small and medium enterprises (SMEs) are composing; %99 of total enterprises, %76,7 of employment, % 37,7 of value added, %56,5 of all investment; on the other hand the rate of total credies has reached to % 24,3. However, it has been observed that the rate of SMEs in total exportation and also the rate which has been taken from total credies in our country, is very low. In developed countries, the rate of SMEs in exportation is between %20 and %38 on the other hand this rate is %10 in Turkey. This information can show that most of the SMEs in our country have some difficulties in the way of bringing themselves to abroad and can not enter the process of globalization. There seems not to be concurrence of opinion in the way of describing SMEs. Various of descriptions are made according to not only various foundations and organizations in Turkey but also BASEL II standarts in EU. Having been described of SMEs is very important to specify the supporting criterias. In this competition condition, for SMEs, to develop the capacity and ability of exporting is very important because of their adaptation of this process. In this study, the SMEs were described and their weak and strong ways are shown. Also their place in Turkey and world economy were analysed. After explanation was made , the financial methods which SMEs have used in exportation were analysed according to two groups as direct and indirect methods and also the effect of 2008 – 2009 global crisis on Turkey economy were analysed.
Keywords: Finans; Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ); Muhasebe