Kalp yetersizliğinde klinik kötüleşme / iyileşme dönemlerinde nt-probnp ve elektrokardiyografide qrs voltaj değişiminin ilişkisi - Durmuş, Erdal (My University, 2013)
Kalp yetersizliği (KY) tedavisi ile QRS voltajlarında değişim olduğu bilinmektedir. Ancak KY tedavisinde QRS voltajındaki değişimin bir indeks olarak kullanılabilmesi için yeterli sayıda hasta takibi içeren araştırma mevcut değildir. Bu çalışmada KY klinik tablosunun tedavi ile iyileştirilmesi sonucunda meydana gelen sıvı ve ağırlık kaybının, QRS voltaj ve NT-proBNP değişim değerleri arasındaki ilişkinin prospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Dekompanse KY klinik bulguları ile hastanemize yatışı yapılan toplam 71 hastanın 56'sının tüm verileri elde edilip çalışma sonucunda değerlendirilmiştir. Hastaların hastaneye yatış ve klinik iyileşme dönemlerinde EKG, NT-proBNP ve vücut ağırlıkları kayıt edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen 56 hastanın yaş ortalaması 67,5±12,6 yıl ve % 57'si erkek cinsiyettedir. KY tedavisi ile klinik iyileşme saptanan hastaların EKG'lerinde ekstremite derivasyonlarındaki QRS voltajlarında istatistiksel olarak anlamlı artış ve NT-proBNP seviyelerinde anlamlı azalma saptandı (p<0,001). QRS voltajlarında artış, NT-proBNP ve vücut ağırlığındaki azalmanın değerlendirilmesi için yüzde değişimler (Δ%) kullanılarak korelasyon analizi yapıldı. Vücut ağırlığındaki Δ% ile aVR, aVF, D2, ΣQRSI + II ve ΣQRS tüm ekstremitelerdeki Δ% arasında istatistiksel olarak anlamlı bağıntı tespit edildi (sırasıyla r=-0,40; r=-0,35; r=-0,32; r=-0,30, r=-0,30, p<0,05). NT-proBNP'deki yüzde değişim ile sadece aVR QRS voltajındaki yüzde değişim arasında istatistiksel olarak anlamlı bağıntı olduğu gözlendi (r= -0,312, p=0,019). Yapılan ROC analizi ile KY tedavisinde aVR QRS voltajındaki %8'lik artışın klinik olarak ≥5 kg ağırlık kaybını %74 duyarlılık ve %62 özgüllükle tespit ettiği görüldü (p=0,013, AUC:0,699). Sonuç olarak, ekstremite derivasyonlarında, özellikle aVR QRS voltaj artışının dekompanse KY'nin kompanse hale geldiğini göstermede NT-proBNP'ye göre daha duyarlı olduğu tespit edildi. Tedavi ile NT-proBNP seviyesindeki azalmanın vücut ağırlığındaki azalma ile istatistiksel bir ilişkisinin olmadığı saptandı. ANAHTAR SÖZCÜKLER: QRS voltajı, kalp yetersizliği, EKG, NT-proBNP

Correlation between QRS voltage changes and clinical improvement in heart failure (HF) is not well established. There are no prospectively designed data to demonstrate any relationship between ECG QRS voltage and NT-proBNP level changes in HF. Therefore, we aimed to investigate this relationship in patients admitted to our hospital with clinical signs of decompensated HF. ECG, NT-proBNP and body weights were recorded on admission and at the time of clinical improvement. 71 patients were evaluated and after exclusion criteria were applied, 56 patients were included in the study. The mean age of all patients included in the study was 67.5 ± 12.6 years and 57% of them were male. At the time of clinical improvement with the HF treatment, ECG limb leads QRS amplitudes were significantly increased and NT-proBNP levels were significantly decreased (p<0,001). To evaluate the relationship between increase in QRS voltages and decrease in NT-proBNP levels and in body weight, correlation analysis was performed by using percent changes (Δ%). Statistically significant correlation was found between Δ% in body weight and Δ% in QRS voltages of aVR, aVF, D2, ΣQRSI + II and ΣQRS all limb leads (r = -0.40; r = -0.35; r = -0.32; r = -0,30; r = -0.30, respectively, p <0.05). Percent changes of NT-proBNP level was significantly correlated with percent changes of QRS voltage only in aVR (r= -0,312, p=0,019). In ROC analysis, we showed that ≥ 8% increase in aVR QRS voltage can predict ≥5 kg weight loss with a sensitivity of 74% and specificity of 62% in monitoring the heart failure treatment (p=0,013, AUC:0,699). In conclusion, the increase in ECG QRS voltages especially in lead aVR was found to be more sensitive than NT-proBNP to demonstrate clinical improvement in decompensated HF. Decrease in NT-proBNP level was not significantly correlated with decrease in body weight during HF treatment. KEY WORDS: QRS voltage, heart failure, ECG, NT-proBNP
Keywords: Kalp Hastalıkları; Kardiyoloji