Riskli gebelerin prenatal bağlanma ve doğum korkusu yaşama durumlarının değerlendirilmesi - Şentürk, Meryem Kübra (My University, 2019)
ÖZETRiskli Gebelerin Prenatal Bağlanma ve Doğum Korkusu Yaşama DurumlarınınDeğerlendirilmesiMeryem Kübra ŞENTÜRK İZMİRDr. Öğr. Üyesi Dilek COŞKUNER POTURDoğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim DalıAmaç: Riskli gebelik tanısı nedeniyle hastanede yatan gebelerin prenatal bağlanma vedoğum korkusu yaşama durumlarının değerlendirilmesi amacı ile vaka-kontrolçalışması olarak planlanmıştır.Yöntem: Çalışmanın evrenini İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı bir Kadın veÇocuk Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesinde 15.09.2017-15.02.2018 tarihleriarasında başvuran gebeler oluşturmuştur. Örneklemini ise çalışmaya katılmakriterlerini karşılayan riskli gebelik tanısı ile hastanenin riskli gebelik servisinde en az5 gün tedavi alan 400 gebe ile gebeliği normal seyrinde devam eden gebe izlempolikliniklerine başvuran 400 gebe kontrol grubuna alınmış ve toplam 800 gebearaştırmaya dahil edilmiştir. Verilerin toplama araçları olarak Gebe Tanılama Formu,Prenatal Bağlanma Ölçeği ile Wijma Doğum Beklentisi/ Deneyimi Ölçeği – Aversiyonu kullanılmıştır.Bulgular: Prenatal Bağlanma Ölçeği toplam puan ortalamaları riskli gebeler (45,82 ±15.41) ile sağlıklı gebeler (73,17 ± 8,37) karşılaştırıldığında istatistiksel olarak gruplararasında ileri düzeyde anlamlı fark olduğu belirlenmiştir (p<0,001). Aynı şekildeWijma Doğum Beklentisi/ Deneyimi Ölçeği–A toplam puan ortalamaları riskli gebeler(83,23 ± 29,29) ile sağlıklı gebeler (26,32 ± 15,81) karşılaştırıldığında aralarındaistatistiksel olarak ileri derecede anlamlı fark bulunmuştur (p<0,001).Sonuç: Riskli gebelerin, sağlıklı gebelere göre prenatal bağlanma düzeylerinin dahadüşük olduğu ve daha fazla doğum korkusu yaşadıkları belirlenmiştir.

ABSTRACTEvaluation of the States of Prenatal Attachment and Fear of Childbirth RiskyPregnancyMeryem Kübra ŞENTÜRK İZMİRAssist. Prof. Dilek COŞKUNER POTURDepartment of Nursing, Obstetrics and Gynecology NursingObjective: This study of case-control consisted was conducted with the aim ofevaluation of the states of prenatal bonding and fear of childbirth women who arehospitalized due to diagnosis of high-risk pregnancy.Method: The population of pregnant women who were admitted to a Women’s andChildren’s Health Research and Training Hospital under the authority of the IstanbulProvincial Directorate of Health between the dates of 15.09.2017 and 15.02.2018. Thesample consisted of 400 pregnant women who were monitored for at least 5 days atthe high-risk pregnancy service of the hospital due to the diagnosis of high-riskpregnancy and met the inclusion criteria, as well as 400 pregnant women who visitedpregnancy monitoring polyclinics whose pregnancies were in their normal course inthe control group. The data were collected by the Pregnancy Identification Form, thePrenatal Attachment Inventory and the Wijma Delivery Expectancy/ ExperienceQuestionnaire Version A.Findings: There was a highly significant difference between those with high-riskpregnancy (45.82 ± 15.41) and those in the healthy control group (73.17 ± 8.37) interms of their mean total Prenatal Attachment Inventory scores (p<0.001). Likewise,there was a highly significant difference in terms of the mean total Wijma DeliveryExpectancy/ Experience Questionnaire – Version A scores between those with highrisk pregnancy (83.23 ± 29.29) and the healthy pregnant women (26.32 ± 15.81)(p<0.001).Conclusion: It was determined that the pregnant women who had high-risk pregnancyhad lower levels of Prenatal Attachment and they experienced fear of childbirth more.Fear of Childbirth, Pregnancy, Prenatal Attachment, High-Risk Pregnancy
Keywords: Doğum Korkusu; Gebelik; Gebelik, Yüksek riskli; Health; High-Risk Pregnancy; Pregnancy; Pregnancy, High-risk; Prenatal Attachment; Prenatal Bağlanma; Riskli Gebelik Fear of Childbirth; Sağlık