Güç tarzları ve organizasyona bağlılık - Sungurlu, Melek (My University, 1994)
Araştırmanın amacı, yapılan işin niteliğinin üstlerin kullandıkları Güç Tarzlarında fark yaratıp yaratmadığını ortaya çıkarmak, bu güç tarzlarının organizasyona bağlılıkla bir ilişkisi olup olmadığını ve ayrıca astların üstlerinden kullanmalarını arzu ettikleri (desired power) güç tarzları ile gerçekte üstlerin kullandıkları güç tarzları (actual power) arasında bir fark olması durumunda, astların Organizasyona Bağlılıklarının (Organizational Commitment) nasıl değişeceğini araştırmaktır. Bu araştırma bir devlet hastanesinde yapılmış, acil servisi olan ve acil servisi olmayan klinikler birbiriyle karşılaştırılmıştır. Araştırmanın örneklem grubu gönüllülük esasına göre seçilen, 13 farklı klinikde çalışan toplam 115 kişilik asistan ve uzman doktordan oluşmuştur. iv Sonuçlar, klinik şeflerinin (üstler) kullandıkları zorlayıcı güç tarzının acil servisi olan kliniklerde acil -servisi olmayan kliniklere kıyasla daha fazla kullanıldığını göstermiştir. Ancak bu durum her iki klinik tipinde de çalışan astların organizasyona bağlılıklarında bir farklılık yaratmamaktadır. Diğer kullanılan güç tarzlarının (pekiştirici güç ve meşru güç) ise klinik tipine bağlı olarak değişmediği görülmüştür. Organizasyona bağlılığın kullanılan güç çeşitleri ile aralarındaki korelasyon sonuçlarını incelediğimizde analizler bize güç tarzları arasında en yüksek ilişkinin pekiştirici güç ile organizasyona bağlılık arasında olduğunu göstermiştir. -_, - - ? v Klinik şeflerinin kullandıkları güç tarzları ile astların üstlerinden kullanmalarını bekledikleri güç tarzları arasındaki farkın Organizasyona Bağlılılık boyutlarından sadece Özdeşleşme/ Sadakat boyutu ile anlamlı ve aynı yönde bir ilişki içinde olduğu dikkat çekmiştir. Hastanede klinik şeflerinin kullandıkları zorlayıcı güç tarzı ile asistan ve uzman doktorların şeflerinden kullanmalarını arzu ettikleri zorlayıcı güç tarzı yani mevcut güç tarzı ve arzu edilen güç tarzı arasındaki farkın klinik tipleri arasında anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur. Sonuçlar arzu edilen ve mevcut zorlayıcı güç arasındaki farkın acil servisi olan kliniklerde acili olmayan kliniklere nazaran daha jfazla olduğunu göstermiştir. Ancak, bu klinikte çalışan astların işe katlılmları bu fark ile.- anlamlı düzeyde ve olumlu yönde ilişkili bulunmuştur.

The main purpose of the study is to find out whether job characteristics have differentiating effects on the utilized sources of power. It is also aimed to check the existence of a correlation between the sources of power and organizational commitment. A third purpose is to explore the possibilities of a correlation between the organizational commitment and the magnitude of the difference between desired power by subordinates and the actual power used by superiors. The research is held in a state hospital and a comparison is made between clinics having emergency services (CES) and r.cn-having emergency services (CNES). The sample as formed by 115 volunteers (assistant and expert doctors) working in 13 different clinics. According to the general results, amongst sources of power, the highest correlation is found to exist between reinforcive power and organizational commitment. n The results of the research revealed that there is a significant difference between the heads of CES and NCES as far as -the use of coercive power is concerned. CES heads are found to be utilizing coercieve power more than CNES heads. However, this situation does not cause a variance on organizational commitment of subordinates in both kinds of clinics. Findings showed that the difference between actual and desired coercive power is significantly higher in CES compared to CNES. The comparisons made in terms of demographic variables revealed that the only correlation exists between organizational commitment and age. Organizational commitment is higher for middle aged group (31-45) than the younger, group -(25-30).
Keywords: Örgütsel Bağlılık; Örgütsel Davranış