Kronik aerobik egzersizin takayasu arteritinde kardiyopulmoner sağlamlık ve vasküler fonksiyon üzerine olası koruyucu etkilerinin araştırılması - Yerli, Necla Harman (My University, 2022)
Kronik Aerobik Egzersizin Takayasu Arteritinde Kardiyopulmoner Sağlamlık ve Vasküler Fonksiyon Üzerine Olası Koruyucu Etkilerinin Araştırılması Necla Harman Yerli, Danışman: Prof. Dr. Özgür Kasımay Çakır Amaç: Kronik aerobik egzersiz uygulamasının Takayasu Arteriti (TA) hastalığında olası koruyucu etkisinin araştırılması. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 20-55 yaş arasında 20 kadın TA hastası ve yaş ve Beden Kitle İndeksi (BKİ) eşleştirilmiş 11 kadın sağlıklı kontrol dahil edilmiştir (KON). TA hastaları; egzersiz yapmayan grup (TAK, n=9) ve 12 hafta süreyle egzersiz yapan grup (TAK+Egz, n=8) olarak ayrılmışlardır. Çalışma iki aşama olarak bazal ve deney sonu ölçümleri şeklinde planlanmıştır; her iki aşamada da bütün katılımcılar antropometrik ölçümler, koşu bandı üzerinde kardiyopulmoner egzersiz testi (KPET), yakın kızılötesi spektroskopisi (NIRS) ölçümü, akım aracılı dilatasyon (FMD) ölçümleri, kan örnekleri, yaşam kalitesi anketi için teste tabii tutulmuşlardır. Bazal ölçümleri alındıktan sonra TAK+Egz grubu 12 haftalık süreçte haftada 3 gün orta-yüksek şiddette zumba egzersizi yapmıştır. KON ve TAK grubu yapılandırılmış herhangi bir fiziksel aktiviteye katılmamışlardır. Bulgular ve Sonuç: Gruplar yaş, BKİ, vücut yağ oranları açısından deney sonu ve bazal ölçümler açısından benzerdi. TAK ve TAK+Egz gruplarının maksimum oksijen tüketimi (VO2maks) ve %FMD’si bazal ölçümlerde kontrole göre daha düşüktü (p<0.05-0.01); TAK+Egz grubunun VO2maks düzeyleri ve %FMD’si yükselmiştir (p<0.05). Anaerobik eşikteki oksijen tüketimi (VO2AT) TAK grubunda ilk ve son ölçümlerde KON grubundan daha düşüktü, TAK+Egz grubunda ise egzersiz sonrasında bazale göre VO2AT değerleri yükselmiştir (p<0.05-0.01). İlk ölçümlerde TAK ve TAK+Egz grubunun maksimum kalp hızı (KHmaks) değerleri kontrolden daha düşükken egzersiz antrenmanıyla TAK+Egz grubunda ilk ölçüme kıyasla son ölçümde artmıştır (p<0.05). NIRS ölçümlerinde KON grubuna kıyasla TA gruplarında bir farklılık görülmezken, TAK+Egz grubunda egzersizle birlikte izometrik egzersizi sırasında minimum % satürasyon ve derlenmede ortalama satürasyon artmıştır (p<0.05). Çalışmamız egzersiz antrenmanının TA’de kardiyopulmoner sağlamlığı arttırdığını ve vasküler fonksiyonu iyileştirdiğini düşündürmektedir. Anahtar Sözcükler: Takayasu arteriti, egzersiz, endotelyal fonksiyon, VO2maks, anaerobik eşik. 2 2.

Investigation Of The Potential Protective Effects Of Chronic Aerobic Exercise On Cardiopulmonary Health And Vascular Function In Takayasu Arteritis Master Thesis, Necla Harman Yerli, Supervisor: Prof. Dr. Özgür Kasımay Çakır Aim: To investigate the possible protective effect of chronic aerobic exercise in Takayasu's Arteritis (TA) disease. Material & Methods: Twenty female TA patients aged 20-55 years and 11 female healthy controls were included in the study (CON). TA patients were divided into the group that non-exercise (TAK, n=9) and the group that exercised for 12 weeks (TAK+Exe, n=8). The study was planned as baseline and post-experimental measurements in two phases; at both stages, all participants were tested for anthropometric measurements, cardiopulmonary exercise test on a treadmill (CPET), near-infrared spectroscopy (NIRS) measurements, changes in flow-mediated dilatation (FMD), blood samples, quality of life questionnaire. After the basal measurements TAK+Exe group did medium-high-intensity Zumba exercise 3 days a week for a period of 12 weeks. Results and Conclusion: The groups were similar in terms of age, BMI, body fat ratios at the end of the experiment and at baseline measurements. Maximum oxygen consumption (VO2max) and FMD% change of TAK and TAK+Exe groups were lower in baseline measurements compared to control (p<0.05-0.01); VO2max levels and FMD% change in the TAK+Exe group increased with exercise intervention (p<0.05). Oxygen consumption at the anaerobic threshold (VO2AT) was lower in the TAK group than in the CON group at baseline and last measurements, and for TAK+Exe group, VO2AT values were increased compared to baseline (p<0.05-0.01). In the first measurements, the maximum heart rate (HRmax) values of the TAK and TAK+Exe groups were lower than that of the control group, while it increased in the TAK+Exe group with exercise training in the second measurement compared to the baseline (p<0.05). According to the results obtained from the NIRS device, there was no difference in the TA patient groups compared to the KON group, while the minimum % saturation during isometric exercise and the mean saturation in recovery increased in the TAK+Exe group were increased (p<0.05). Our results suggest exercise training to increase cardiopulmonary fitness and to improve vascular function in TA. Takayasu arteritis, exercise, endothelial function, VO2max, anaerobic threshold.
Keywords: Fizyoloji; Health; Physiology; Sağlık