Corporate social responsibilty’s role in sustainable development of the european union - Koyuncu (Demiray), Canan (My University, 2007)
Bu çalısma, kurumsal sosyal sorumluluk kavramının Avrupa Birliği’ nin sürdürülebilir kalkınmasındaki önemine iliskin gerekçeleri sunmayı amaçlamaktadır. Küresel ekonominin büyük sirketler tarafından yönlendirilmesiyle, kurumsal sosyal sorumluluk modern isdünyasında gittikçe daha büyük öneme kavusmaktadır. Halihazırda cirosu bir çok ülkenin GSMH’sından fazla olan çok uluslu sirketler olduğundan, bu sirketlerin küresel ekonomiye ve bu yolla da kalkınmaya ve kalkınmanın sürdürülebilirliğine olan artan etkisini de açıklayabilmek mümkündür. 2000 yılında Lizbon’da Avrupa Birliği kendine iddalı bir hedef koyarak, on yıl içinde sürdürülebilir ekonomik kalkınma içinde olan dünyanın en dinamik ve rekabetçi ekonomisine sahip olma kararını almıstır. Bunu gerçeklestirmek için hükümetlerin sirketlerle isbirliği yapmaları, sirketleri daha sorumlu kurumsal davranıs içinde bulunmaya ve kurumsal sosyal sorumluluk politikaları uygulamaya tesvik etmeleri gerekmektedir. Doğru kamu politikaları sirketlerin kendi istekleriyle sorumluluklarına sahip çıkmasıyla bir araya geldiği taktirde sürdürülebilir kalkınma gerçeklesecektir. Bu çalısma, varolan literatür sayesinde Avrupa Birliği politikalarını ve bu politikaların sürdürülebilir kalkınma ve kurumsal sosyal sorumluluk alanlarına olan etkilerini incelemektedir. Kurumsal sosyal sorumluluk kavramının isletmeler yönünden ikna edici olmadığını içeren mevcut elestiriler, bir sirketin öncelikli görevinin kar maksimizasyonu olduğunu söylemektedir. Bu çalısma, hem bu tartısmalara yer vermekte, hem de kurumsal sosyal sorumluluğun isletmeler yönünden faydasını anlatarak Avrupa Birliği’nin sürdürülebilir geleceğine etkisine ısık tutmaktadır. Çalısma kapsamında Türkiye’de kurumsal sosyal sorumluluk üzerine bir anket gerçeklestirilmis ve sonuçları sunulmustur. Çalısmada amaç kesin cevaplar vermekten çok konunun önemine dikkat çekmektir.

The purpose of this study is to evaluate the importance of corporate social responsibility (CSR) and its significance in sustainable development of the European Union. CSR is becoming an important issue in the modern business world since the global economy is led by large corporations. There are some multinational companies have more turnovers than the GDP of many countries which explains the increase in their influence in the globalized world; Thus they have a large impact on the development and it’s sustainability. In 2000, European Union set a challenging goal to itself in Lisbon to make European Union the world’s most dynamic and competitive economy, capable of sustainable economic growth. To achieve this, governments have to cooperate with corporations, encourage better corporate behavior and promote them to adopt corporate social responsibility policies. The right mix of public policies added by corporations’ willingness to accept their responsibilities can ensure sustainable development. In this study, building on existing literature, the European policies and their effects will be analysed especially in the fields of CSR and sustainable development. There are critics that CSR does not have convincing business grounds; principle duty of corporations is maximizing profits. This study will elaborate on these discussions and make the case of CSR for business and sustainability where CSR carries immense benefits for the future of the EU. A survey is conducted on CSR in Turkey and results are shared. The intention of this paper is not giving definitive answers but instead emphasizing the importance of the subject.
Keywords: Avrupa Birliği_Ekonomi; Kalkınma İktisadı; Küresel Ekonomi