Süleyman Nazif'in eserleri ( 1 Ocak 1914- 31 Temmuz 1918) (metin-inceleme-indeks) - Mete, Mustafa Feyzi (My University, 2024)
Süleyman Nazif, edebiyatın çeşitli alanlarında ürünler ortaya koymuş olsa da ona asıl ün sağlayan gazete ve dergilerde yayımlamış olduğu nesir yazıları olmuştur. Yoğun milli duygulara sahip olan Nazif bu duygularını gazete ve dergilerde yayımlanmış yazılarında ortaya koymuştur. Bizim çalışmamızı kapsayan 1 Ocak 1914- 1 Temmuz 1918 arası yıllar Osmanlı Devleti'nin topyekün savaşta olduğu yıllardır. Osmanlı'nın İttifak Devletleri'nin yanında Birinci Dünya Savaşı'nda olduğu bu yıllarda Nazif de kalemiyle bu savaşa katılmıştır. Özellikle Harb Mecmuası'nda yazdığı yazılarla halka ve cephede savaşan askerlere moral ve cesaret aşılamaya çalışmıştır. Bu yıllarda ayrıca edebi alanda da yazılar yazmıştır. Türk edebiyatının ortaya çıkışındaki Acem edebiyatı etkisini on beş yazıdan oluşan bir diziyle ortaya koymuştur. Bu yazılardaki fikirlerine karşı koyan Sâmih Rifat'a cevap niteliğinde iki yazı yazmıştır. Ayrıca bu yıllarda Abdülhak Hâmid, Celâl Nuri gibi isimlere yazdığı mektuplar gazete ve dergilerde yayımlanmıştır. Oğlu Said'e yazdığı mektuplar ise kişisel bilgiler taşıması yönünden önemlidir.

Although Süleyman Nazif produced products in various fields of literatüre, it was prose articles published in newspapers and magazines that made him famous. Nazif, who had intense national feelings, expressed these feelings in his articles published in newspapers in magazines. The years between January 1, 1914 and July 31, 1918, which cover our study, where the years when the Ottoman Empire was in all-out war. During these years when the Ottoman Empire was in the First World War on the of the Central Povers, Nazif participated in this war with his works. He tired to in still morale and courage in the public and soldiers fighting on the front, especially with the articles he wrote in the Harb Mecmuası (which means War Magazine). During these years, he also wrote articles in the literary field. He revealed the influence of Persien literature on the emergence of Turkish literature with a series of fifteen articles. He wrote two articles as a response to Samih Rifat, who opposed his ideas in these articles. İn addition, the letters he wrote to names such as Abdülhak Hâmid and Celâl Nuri were published in newspapers and magazines during these years. The letters he wrote to his son Said are important because they contain personal information.
Keywords: Abdülhak Hâmid; Birinci Dünya Savaşı; Harp Mecmuası; History and criticism; İhtilâli; İran Edebiyatı; İranian Literature; Rus; Russian Revolution; Süleyman Nazif; Süleyman Nazif, 1869-1927; Tarih ve eleştiri; Turkish literature; Türk edebiyatı; World War I