Tarih öğretmenlerinin değerlerin kazandırılması sürecinde kanıtların kullanımına yönelik düşüncelerinin incelenmesi - Kurt, Beyza (My University, 2021)
Türkiye’de öğretim programlarında yapılandırmacı yaklaşıma geçilmesiyle birlikte Tarih dersinde kanıt temelli öğrenmenin önemi artmıştır. Kanıt temelli etkinliklerle kazanımların gerçekleştirilmesi halinde tarih bilimine özgü becerilerin öğrenciler tarafından edinilebileceği düşünülmektedir.Program geliştirme çabaları doğrultusunda değer ve değerler eğitimi öğretim programlarının odağı olmuştur. Tarih derslerinde kullanılan bazı kanıtlar, değerlere ilişkin bilgi, tutum ve davranışlarla ilgili iletileri içermesinden dolayı söz konusu kanıtlar öğrencilere değerleri kazandırmak amacıyla gerçekleştirilecek etkinliklerde materyal olarak kullanılabilir. Böylece kazanımlarla bütünleşen değerler eğitimi gerçekleşmiş olur.Bu çalışma ile Tarih dersinde tarih öğretmenlerinin değerlerin öğrencilere kazandırılması sürecinde kanıtların kullanımına yönelik düşünceleri incelenerek ortaya konulacaktır. Bu çerçevede tarih öğretmenlerinin değer kavramına, değerlerin kaynağına, değerler eğitimine, değerlerin kazandırılmasında hangi unsurların etkili olduğuna, değerler eğitiminde öğretmenlerin rolüne, değerlerin kazandırılmasında hangi yaklaşımın gerektiğine, değerlerin kazandırılmasında hangi kanıtların kullanılması gerektiğine, değerlerin kazandırılmasında hangi kanıt temelli uygulamanın kullanılması gerektiğine yönelik düşünceleri incelenecektir.İncelemeler sonucunda tarih derslerinde değerlerin kazandırılma sürecinde kanıtların kullanımına yönelik mevcut durum ortaya konacaktır. Daha önce kanıt temelli öğrenmeye yönelik öğretmen görüşlerine, biyografilerin değerlerin kazandırılmasına etkilerine, öğretmenlerin değerler eğitimine ilişkin öz yeterliklerine, ders kitaplarında değerler eğitimine, farklı ülkelerde değerler eğitimine, değer kavramına ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşlerine, değerler eğitiminde kullanılan materyallere, veli ve öğretmenlerin değerler eğitimine yönelik düşüncelerine ve kanıt temelli öğrenmenin akademik başarıya etkisine ilişkin çalışmalar yapılmış olsa bile tarih öğretmenlerinin kanıt temelli değerler eğitimine yönelik görüşlerini ele alan bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmayla literatürdeki boşluğun doldurulmasına katkı sağlanacaktır.Tarih öğretmenlerinin değerlerin kazandırılma sürecinde kanıtların kullanımına ilişkin düşüncelerinin derinlemesine analiz edilmek istenmesinden dolayı çalışmada nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma katılımcıları amaçlı örnekleme yöntemine göre belirlenecektir. İstanbul Kadıköy ilçesinde tarih öğretmeni olarak görev yapan ve heterojen dağılımı sağlanmış 12 katılımcı ile bu araştırma gerçekleşecektir. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak gerçekleştirilecek görüşme ile elde edilecektir. Katılımcılarla gerçekleştirilen görüşme neticesinde elde edilen veriler içerik analizine tâbi tutularak incelenip yorumlanacaktır.Bu çalışma ile değerlerin kazandırılması sürecinde tarih derslerinde kanıtların kullanımına yönelik öğretmen görüşleri ortaya konularak değerler eğitimi etkinliklerine zenginlik kazandırılacaktır. Araştırma sonuçlarının, tarih öğretmenlerin kanıt temelli değerler eğitimine yönelik farkındalıklarının artmasına ve adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik ve yardımseverlik gibi değerlerin öğrencilere kazandırılması amacıyla gerçekleştirilen etkinliklerdeki niteliğin gelişmesine katkı sağlaması beklenmektedir.

In history after moving to the constructivist approach in teaching programs in Turkey it has increased the importance of evidence-based learning. It is thought that the students can acquire the skills specific to the science of history in case the gains are realized through evidence-based activities.In line with the program development efforts, values and values education has been the focus of education programs. Since some of the evidence used in history lessons includes information about values, attitudes and behaviors, the evidence can be used as material for activities to gain value to students. Thus, values education integrated with gains is realized.In this study, the history teachers' views on the use of evidence in the process of gaining values to students will be revealed. In this context, history teachers' concept of value, the source of values, values education, which elements are effective in the acquisition of values, the role of teachers in values education, which approach should be used in the acquisition of values, which evidence should be used in the acquisition of values, which evidence-based practice should be used would like to be analyzed. As a result of the examinations, the current situation regarding the use of evidence in the process of gaining values in history lessons will be revealed. Previously, it was aimed at the views of teachers about evidence-based learning, the effects of biographies on the acquisition of values, the self-efficacy of teachers on values education, the values education in textbooks, the values education in different countries, the teachers and students' views on the concept of value, the materials used in values education, the values of parents and teachers. Although there have been studies on the effects of thought-based learning and evidence-based learning on academic achievement, no study has been found to address the views of history teachers on evidence-based values education. This study will contribute to the filling of the gap in the literature.Qualitative research method was preferred in the study because of the in-depth analysis of the opinions of history teachers about the use of evidence in the process of gaining values. Research participants will be determined according to purposive sampling method. This research will be carried out with 12 participants who work as a history teacher in Kadıköy district of İstanbul and have heterogeneous distribution. The research data will be obtained through a semi-structured interview form. The data obtained as a result of the interview with the participants will be analyzed and interpreted through content analysis.With this study, the views of teachers about the use of evidence in history lessons will be put forward in the process of gaining values and enriching the values education activities. The results of the research are expected to contribute to the increase of awareness of history teachers about evidence-based values education and the development of the quality of the activities carried out in order to gain values such as justice, friendship, honesty, self-control, patience, love, responsibility, patriotism and benevolence.f
Keywords: Değerler Eğitimi; Evidence Based İnstruction; History; History Education; History Teacher; Kanıt Temelli Öğretim; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching; Tarih; Tarih Eğitimi; Tarih Öğretmeni; Values Education