Yaratıcı muhasebe teknikleri yoluyla gelirlerin artırılması ve bir uygulama örneği - Karğı, Barış (My University, 2019)
Ticari ilişkilerin karmaşık ve çeşitlilik arz etmesi, muhasebe standartlarında ve politikalarında esneklik ve boşlukların olması, yaratıcı muhasebe hakkındaki yorumları zorlaştırmaktadır. Bu çalışmada, yaratıcı muhasebe kavramı ulusal ve uluslararası yaklaşımlar çerçevesinde değerlendirilmiş ve yaratıcı muhasebe kavramına genel bir bakış açısı oluşturmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, yaratıcı muhasebenin yasal ve yasal olmayan durumlarını anlamak açısından, literatürde farklı bakış açıları oluşturabilir. Yaratıcı muhasebe ile hileli finansal raporlamanın birbirinden ayırt etmenin kimi zaman mümkün kimi zaman da mümkün olmaması konunun hassasiyetini artırmakla beraber, finansal raporların oluşmasında görev alan denetçilere de büyük sorumluluklar yüklenmesine yol açmaktadır. Yaratıcı muhasebe uygulamalarını kullanan şirketler bu yolla, ulaşmak istedikleri amaçları her zaman gerçekleştirmeyebilir. Çünkü ekonomik krizlerin yaşandığı dönemlerde, yaratıcı muhasebe uygulamalarının sürdürülebilirliği çok zor bir süreçtir. Uygulama çalışmamızda da görüleceği gibi; yaratıcı muhasebe teknikleri yoluyla gelirlerin artırılması, şirkete kısa vadede finansman desteği yaratıp şirketin nefes almasını sağlarken, uzun vadede şirketin bu politikayı sürdürmesini imkansız hâle getirebilir. Çalışmanın son bölümünde incelediğimiz şirketin, mali verilerinden hareketle elde ettiğimiz veriler analiz edilmiş ve şirketin yıllar itibariyle gelirlerini olduğundan yüksek gösterdiği ve bu sayede dönem sonunda oluşan kâr rakamlarını artırmış olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Şirketin, tahakkuk muhasebesini kullanarak gelirlerini artırmış olduğu tespit edilmiştir.

Interpretations about creative accounting grow gradually more difficult due to complexity and diversity of commercial relations, as well as flexibility and gaps with regard to accounting standards and policies. Hereby study evaluates the concept of creative accounting within the framework of national and international approaches so as to constitute a general point of view towards creative accounting concept. Hereby study may pave way for various perspectives in relevant literature in order to understand the legal and illegal situations regarding creative accounting. Since it is not always possible to tell creative accounting from fraudulent financial reporting, the issue becomes even more sensitive; accordingly, the auditors, who are involved in establishment of financial reports, undergo significant responsibilities. Companies, which apply creative accounting practices, may not always attain their objectives. Indeed, the sustainability of creative accounting practices becomes very problematic during times of economic crisis. As our application study puts forth, creative accounting techniques enhance incomes and allow the company to have a relief through short-term funding; nevertheless, it can become impossible for the company to sustain this policy in the long run. The final chapter of hereby study analyses data of our sample company through its financial data; it is concluded that the company, for years, wrote up its incomes than they actually are and accordingly increased its end-year profit figures. It is found out the company enhanced its incomes by means of accrual accounting.
Keywords: Creative Accounting; Creative Accounting Techniques; Fraud; Fraudulent Financial Reporting; Hile; Hileli Finansal Raporlama; Yaratıcı Muhasebe; Yaratıcı muhasebe Teknikleri