Gamma knife uygulanan vestibüler schwannoma olgularının radyolojik ve odyolojik sonuçları - (:unkn) unknown (My University, 2001)
Vestibüler schwannomalar histolojik olarak selim nitelikli intrakranial tümörlerdir. Bu tümörler cerrahi girişime uygunluk göstermekle birlikte, son yıllarda Gamma Knife radyocerrahi bu tümörlerin tedavisinde giderek artan bir sıklıkla alternatif bir tedavi seçeneği olduğu görülmektedir. Bu çalışmada Marmara Üniversitesi Gamma Knife Radyocerrahi Biriminde tedavi edilmiş ve bir yılın üzerinde izlemi tamamlanan 20 vestibüler schwannoma olgusunun radyolojik ve odyolojik sonuçları ile Gamma Knife Işın-cerrahisinin tedavideki önemi irdelenmiştir. İzlem dönemi içinde, işitmesi olan 15 olgudan 2 (% 13) olguda, bir derece işitme azalması olmuş; 13 (%87) olguda ise kullanılabilir işitme korunmuştur. Tüm olgularda (%100) tümör büyüme kontrolü sağlanmıştır. Gamma Knife Radyocerrahisi, özellikle bası bulgusu olmayan, 2,5 cm ve daha küçük boyuttaki tümörlerde, fasiyal sinirin işlevini ve varolan işitmeyi koruyarak tümör büyüme kontrolü sağlayan etkin bir tedavi yöntemidir.

Vestibular schwannomas are histologically bening intracranial tumors. There is increasing tendency in utilizing Gamma Knife Radiosurgery as an alternative to microsurgical resection for the treatment of small to medium sized vestibular schwannomas. In this study preliminary radiological and odiological results of 20 vestibular schwannomas with more than one year follow-up, treated in Marmara University Gamma Knife Radiosurgery Unit and the current status of the Gamma Knife Radiosurgery are discussed. Preliminary results revealed that among 15 patients with useful hearing, two (13%) had decreased hearing function, whereas in 13 patients (87%) initial useful hearing was maintained. Tumor growth control was achieved in all (100%) cases. Gamma Knife Radiosurgery is an effective treatment option in tumors lesser than 2.5 cm of diameter and without signs of compression of vital structures, while preserving hearing and facial nerve functions.
Radiological and audiological results of ventribular schwannoma cases treated with gamma knife radiosurgery
Keywords: Nörolojik Bilimler; Cerrahi