İpotekli sermaye piyasası araçları - Adıgüzel, Burak (My University, 2006)
TEZ ÖZETİ İnceleme konumuz olan “İpotekli Sermaye Piyasası Araçları”; “Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı” ile hukukumuza girecek, uzun vadeli ipoteğe dayalı krediler veya konusu konut olan finansal kiralama sözleşmelerinden doğan alacakların menkul kıymetleştirilmeleri sonucu ortaya çıkan ipotekli sermaye piyasası araçlarıdır. İncelememizin birinci bölümünde, esas olarak ipotekli sermaye piyasası araçlarının tarihçesini ve bununla alakalı ipotekli konut finansman sistemi ile ağırlığı uzun vadeli ipotekli krediler olan kaynakların yabancı hukuklardaki geçmişten bugüne gelişimine baktık. Daha sonra ipotekli sermaye piyasası araçlarının, yine yabancı hukuklardaki yerlerine değindik. Gelişme çizgisi içinde gelenekselleşen ve Avrupa ile ABD’de farklılaşan ipotekli sermaye piyasası araçlarını karşılaştırmalı olarak inceledik ve ABD ve Avrupa ülkelerinde ipotekli kredi verme sistemlerine de genel bir bakış yapmayı uygun gördük. Bu bölümde, incelediğimiz diğer bir konu ise, tezimizin konusunu oluşturan ipotekli sermaye piyasası araçları hakkında, kanunlaştırmayla mevzuatımıza girecek olan tasarıya ait hükümlerdir. Bu hükümler içinde sadece ipotekli sermaye piyasası araçlarına ilişkin SerPK’da yapılan değişikliklere değil, konut finansman sistemine ilişkin değişikliklerin hepsine, bütün sistemi anlamak açısından değinilmiştir. İkinci bölümde, ipotekli sermaye piyasası aracı kavramı, tasarıdaki ipotekli sermaye piyasası araçları ve hukuki nitelik yönünden de ipotekli kredilerin menkul kıymetleştirilmesi sonucu ihraç edilecek bu sermaye piyasası araçlarının, ticaret hukukuna göre kıymetli evrak niteliği ve sermaye piyasası hukuku açısından da menkul kıymet nitelikleri incelenmiştir. Burada, ABD ile Avrupa’da ikinci ipotek piyasalarındaki sermaye piyasası araçlarının hukuki niteliklerine de göz atılmıştır. Bu bölümde, SerPK’ya yeni tasarı ile getirilen hükümler ile ortaya konulan, her türlü alacak şeklindeki varlık menkul kıymetleştirmesine yönelik, bilhassa konumuz bakımından önemli olan konut hariç olmak üzere diğer gayrımenkullere yönelik alacakların menkul kıymetleştirilmesinde kullanılacak varlık teminatlı menkul kıymetler ve varlık finansman fonlarından da söz edilmiştir. Üçüncü bölümde ise, ipotekli sermaye piyasası araçlarının, ihraç edilebilmesi için hem Sermeye Piyasası Kurulu dışında hem de nezdinde izlenecek yöntem ipotekli sermaye piyasası araçlarına göre ayrıntılı olarak incelenmiştir. Son bölümde ise, ipotekli sermaye piyasası araçlarına ilişkin, bu araçlar ihraç edildikten sonra hukuki anlamda her bir menkul kıymet tipi için ihraçcılar ve yatırımcıların hak borçları ile bu borçların sona ererek ipotekli sermaye piyasası araçlarının ortadan kalkması incelenmeye çalışılmıştır.

This study that name “Mortgage Securities” includes mortgage securitisation with mortgage credit and leasing for homes. When “Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı” will effect soon mortgage securities will run regularly in capital market. The study consists four main chapters; First chapter explanations history of mortgage secuirites with mortgage credits evolvement in compare laws. Next to mortgage securities reveal in foreign laws nowadays. Diversifield mortgage secutities which MBS (Mortgage Backed Securites) in USA and Covered Bonds in Europe are revisaled as compare. Additional subject also is which provisions with mortgage securities from law draft in this chapter. This explanation provisions not only concerned mortgage securites, but also they are relevant all home mortgage financings system. This provisions is intented İİK, FKK, THKHK and some tax laws. Mortgage securities conception, mortgage securities legal characteristics which as capital market instrument and negotiable instrument observations in the second chapter. And USA Mortgage Backed Securities, Europe Covered Bonds legal respects maintained in this chapter. As a last subject asset backed securites and asset bonds in law draft whom pursuanced for other property (etc. commercial or another property have settling licence) as a mortgage purses elucidated in this chapter. Third chapter consists mortgage secuiritisation process both inside and outside Capital Market Board. This process explanations both MBS issued in Mortgage Finance Fonds and Covered Bond. Rights and obligation on issued mortgage securities are showed in fourth chapter. As a last outcame this rights and obligation in his mortgage securities and how are annuled this mortgage securities.
Keywords: İpotek Bankaları; İpotekli Bonolar_Hukuk; Özel Hukuk; Sermaye Piyasası