7-Oksi-4,8-dimetilkumarin-3-propanoikasit etilester sübstitüentli çinko, indiyum vemagnezyum ftalosiyaninlerin sentezi, karakterizasyonu ve fotokimyasal özelliklerinin araştırılması - Çapkın, Aylin (My University, 2014)
7-OKSİ-4,8-DİMETİLKUMARİN-3-PROPANOİKASİT ETİLESTER SÜBSTİTÜENTLİ ÇİNKO, İNDİYUM VE MAGNEZYUM FTALOSİYANİNLERİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU VE FOTOKİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Kumarinler, δ-lakton halkasına sahip, heterohalkalı yapıdaki bileşiklerdir ve pek çok bitki türünde doğal olarak bulunmaktadırlar. Antibakteriyel, anti-trombotik (kan pıhtılaşmasını önleyici), vazodilatör (damar genişletici), lipoksijenaz-siklooksijenaz inhibitörü, anti-tümör etkileri gibi özelliklerinden dolayı etkin biyolojik aktivitelere sahiptirler. Heteroatomik sistemler olan ftalosiyaninler, termal kararlılıkları, kimyasal dirençleri, elektriksel, optiksel veya sıvı-kristal özelliklerinden dolayı sadece teorik alanda değil, uygulama alanında da büyük öneme sahiptirler. Ftalosiyaninler boya ve pigment olarak kullanımlarının yanında kimyasal sensör, sıvı kristal, optik veri depolama, lazer yazıcıları ve foto dinamik terapi ile kanser tedavisi gibi birçok kullanım alanı için potansiyel bileşiklerdir. Yüksek dalga boyunda (near IR) absorpsiyon yapmaları, yüksek triplet kuantum verimleri, triplet halde kalma sürelerinin uzun olması ve etkili bir şekilde singlet oksijen oluşturabilme kapasiteleri nedeniyle ftalosiyanin bileşikleri fotodinamik terapi ile kanser tedavisinde kullanılabilecek hedef moleküllerdir. Bu tez çalışmasında kumarinlerin ve ftalosiyaninlerin önemli biyolojik ve kimyasal özellikleri dikkate alınarak fotodinamik kanser tedavisinde kullanılabilecek orijinal ftalosiyanin bileşikleri sentezlenmiş ve karakterize edilmiştir. Deneysel çalışmada, 7-hidroksi-4,8-dimetilkumarin-3-propanoikasit etilester grubu içeren çinko(II), indiyum(III)asetat ve magnezyum(II) ftalosiyaninler sentezlenmiş, karakterizasyonları yapılmış, fotofiziksel ve fotokimyasal özellikleri incelenmiştir.

SYNTHESIS CHARACTERIZATION AND PHOTOCHEMICAL PROPERTIES OF NOVEL ETHYL 7-OXY-4,8-DIMETHYLCOUMARIN-3-PROPIONATE SUBSTITUTED ZINC, INDIUM AND MAGNESIUM PHTHALOCYANINES Coumarins are among the best known oxygen heterocyclics with a δ-lactone ring and comprise a very large class of compounds found throughout the plant kingdom. The bio-activity of coumarin and more complex related derivatives appears to be based on the coumarin nucleus. Biological effects observed include anti-bacterial, anti-thrombotic, vasodilatory, lipoxygenase-cyclooxygenase inhibition and anti- tumourigenic. The phthalocyanines are heteroatomic systems and they have considerable importance not only in theoretical field, but also in many different area of application due to their thermal and chemical stability, electrical, optical or liquid-crystal properties. Their absorption in the long wavelength (near IR), high quantum yield, high triplet lifetime and effective oxygen produce capacity lead phthalocyanines to have potential applications in photodynamic cancer therapy. In this study, synthesis of zinc(II), indium(III) acetate and magnesium(II) phthalocyanines substituted with four ethyl-7-oxy-4,8-dimethylcoumarin-3-propionate units which can probably be used in photodynamic therapy were prepared and also their properties were investigated.
Keywords: Çinko; Kimya, Organik; Magnezyum; Sentez