Anne adayları için bir eğitim programı hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi - Yaşar Ekici, Fatma (My University, 2009)
ANNE ADAYLARI İÇİN BİR EĞİTİM HAZIRLANMASI, UYGULANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ Bu araştırmanın amacı, anne adayı olan bayanların, hamilelik dönemiyle ilgili farkındalık ve bilgi düzeylerini artırmak için bir eğitim geliştirmek, uygulamak ve değerlendirmektir. Öntest-sontest modeline uygun olarak hazırlanan araştırma evrenini, İstanbul Fatih Üniversitesi’nde eğitim görmekte olan anne adayı bayanlar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, 18-37 yaş arası gönüllü 20 bayan oluşturmaktadır. Katılımcıların %100’ü bekardır ve şimdiye kadar hamilelik deneyimleri olmamıştır. Katılımcıların %60’ı orta gelirli, %75’i 19-23 yaş aralığındadır. Katılımcı grubuna 5 hafta süreyle haftada 3 saat süren oturumlar şeklinde araştırmacı tarafından geliştirilen eğitim uygulanmış, çeşitli veri toplama araçları kullanılarak veriler toplanmış, çözümlenerek, frekans, yüzde dağılımları hesaplanmış ve katılımcıların öntest ve sontestten aldıkları puanlar arasındaki aritmetik ortalama farkına bakılmıştır. Ayrıca nitel çözümlemeler ile programın katılımcılarda yarattığı etkiler ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın sonucunda, katılımcıların öntest ve sontestten aldıkları puanların aritmetik ortalamaları arasında anlamlı bir fark gözlemlenmiştir. Anne Adayı Eğitimi, Program Geliştirme

DEVELOPING AN EDUCATION PROGRAM FOR THE PROSPECTIVE MOTHERS, THE APPLICATION AND THE EVALUATION OF THE PROGRAM The aim of this research is developing, applying an education program in order to increase awareness and knowledge of women who are prospective mothers and evaluating the results. The environment of this research that is prepared according to first test-final test trial model is the women who are prospective mothers and receiving education in İstanbul Fatih University. The Sampling of this research is 20 volunteer women aged between 18-37. 100% of the participants are unmarried and they have not experienced pregnancy, so far. 60% of the participants are in the middle income brackets, 75% of the participants are aged between 19-23. The education program that has been developed by the researcher, has been applied to the participant group for 5 weeks period as 3 hours sessions per week, the data have been collected by using some means of data collection, by analysing them and frequency and dissolution of percentages have been calculated and the difference of arithmetic average of the grades that are taken from the first test-final test have been checked. Beside, the influences of the program on the participants tried to be displayed with the qualitative analysis. At the end of the research, it is observed that there is a significant difference between arithmetic average of the grades that are taken from the first test-final test. Key Words: Education, Education Program, Prospective Mother Education, Developing Program
Keywords: Annelik; Eğitim_Aile; Halk Eğitimi