An essay on the impact of video assistant referee (VAR) on home bias : the case of Turkish super league - Demirci, Metehan (My University, 2024)
Bu çalışma, Türkiye Süper Ligi'nde (TSL) Video Yardımcı Hakem (VAR) uygulamasının ev sahibi kayırılması açısından etkisini incelemektedir. Araştırma, Türk futbolunun en üst kademesi olan TSL'de ev sahibi avantajı (ev sahibi kayırılması) sorununa odaklanacak. Her türlü ev sahibi kayırılmasını ve hakem hatasını en aza indirmek amacıyla, Video Yardımcı Hakem (VAR) dünya çapındaki profesyonel futbol liglerinde tanıtıldı ve dünya çapındaki profesyonel liglerin çoğunda resmi olarak uygulandı. VAR sistemi, 2018-19 sezonunun başından beri TSL'de resmi olarak kullanılıyor. VAR'ın ev sahibi kayırılmasını azaltıp azaltmadığını görmek için VAR öncesi ve VAR sezonlarını analiz ettik ve karşılaştırdık. Türkiye Süper Ligine ilişkin verilerimiz VAR öncesi dönem ve esas olarak çalışmamızın merkezini oluşturacak VAR dönemi olmak üzere iki farklı döneme sahiptir. 2012/ 13 sezonundan 2017/ 18 sezonuna kadar VAR öncesi dönemi, 2018/ 19 sezonundan 2023/ 24 sezonunun ilk yarısının sonuna kadar ise VAR dönemini belirledik. VAR'ın dışında, seyahat yorgunluğu, tribün yoğunluğu ve hakem kararları gibi ev sahibi kayırılmasını potansiyel olarak etkileyebilecek diğer belirleyicileri de dikkate aldık. Her iki döneme ait verileri toplamak için Transfermarkt.com ve Google'ı kullandık. Bu çalışma, ev sahibi takımın galibiyetleri, deplasmandaki kırmızı kartlar vb. gibi değişkenler arasında karşılaştırma yapmak için t-testlerini kullandı ve hangi faktörlerin ev sahibi kayırılması düzeyini azalttığına ilişkin ilişkileri bulmak için panel veri analizini kullandı. Futbolda ev sahibi kayırılması sorunu, TSL analizleri de dahil olmak üzere yıllar boyunca iyi bir şekilde araştırıldı, ancak VAR'ın getirilmesi ve uygulanması, ev sahibi kayırılmasında dikkate alınması gereken yolu değiştirdi. Dolayısıyla VAR uygulaması oldukça yeni olduğundan VAR ile ilgili yapılmış çok fazla çalışma bulunmamaktadır. Bu anlamda, çalışma muhtemelen TSL için video yardımcı hakem (VAR) sistemini içeren ev sahibi kayırılması konusunda ilk olacak ve dolayısıyla TSL analizlerini içeren önceki ev sahibi kayırılması çalışmaları ile karşılaştırıldığında daha modern bir çalışma olacaktır. Çalışmadan elde ettiğimiz bulgular, VAR döneminde ev sahibi kayırılması oranının önemli ölçüde azaldığını ve VAR'ın hakem kararlarındaki desteğinin, deplasman takımının maçları kazanmasına kesinlikle yardımcı olduğunu gösteriyor. Ancak VAR'ın yardımıyla verilen her hakem kararı deplasman takımlarının lehine olmadı. COVID-19 salgını, VAR döneminde gerçekleştiğinden beri bulgularımıza bir dereceye kadar katkıda bulunmuş olabilir, ancak COVID-19 salgınının sonuçlarımız üzerinde ne kadar etkili olduğunu ileriki çalışmalar gösterecek.

This study examines the impact of the implementation of Video Assistant Referee (VAR) in the Turkish Super League (TSL) in terms of home bias. The research will focus on the home advantage (home bias) problem in TSL, the top tier of Turkish football. In order to reduce and minimize any sort of referee bias or mistake, the Video Assistant Referee (VAR) was introduced to professional football leagues across the world, and it has been officially implemented in most of the professional leagues around the world. The VAR system has been used officially in TSL since the start of the 2018–19 season. We have analyzed and compared the pre-VAR and VAR seasons to see if the VAR reduced the rate of home bias. Our data for the Turkish Super League has two different periods, i.e., the pre-VAR period and the VAR period, which essentially will be the central part of our study. We’ve set the pre-VAR period from the 2012/ 13 season to the 2017/ 18 season, and we’ve set the VAR period from the 2018/ 19 season to the end of the first half of the 2023/ 24 season. Other than VAR, we’ve also checked for other determinants that could potentially affect the level of home bias, such as travel fatigue, crowd density, and referee decisions. We used Transfermarkt.com and Google to gather data for both periods. This study used t-tests for comparison between variables such as home wins, away red cards, etc., and used panel data analysis to find relationships as to what factors have reduced the level of home bias. The home bias issue in football has been well studied over the years, including the analyses for TSL, but the introduction and implementation of VAR have changed the way that one should consider home bias. Hence, there are not many studies that have been done regards to VAR, since the implementation of VAR is quite new. In this sense, the study will probably be the first on home bias that includes a video assistant referee (VAR) system for TSL and thus will be contemporary compared to previous home bias studies that have included analyses of TSL. Our findings from the study indicate that the rate of home bias has been significantly reduced in the VAR period, and VAR’s assistance in referee decisions has definitely helped the away sides win matches. However, not every referee decision made with VAR’s assistance has favored the away teams. The COVID-19 pandemic might’ve contributed to our findings to some degree since it happened during the VAR period, but how influential the COVID-19 pandemic was to our results remains to be seen.
Video yardımcı hakem (VAR) sisteminin süper lig bazında ev sahibi kayırılması (home bias) durumuna olan etkisi
Keywords: ev sahibi kayırılması; Futbol; home advantage; home bias; iç saha avantajı; Soccer (Football); Turkey; Turkish Super League(TSL); Türkiye; Türkiye Süper Ligi(TSL); Video Assistant Referee(VAR); Video Yardımcı Hakem(VAR)