Hüdâyî Divanı'nda tipler ve şahsiyetler - Gerek, Kübra (My University, 2020)
Bilindiği üzere Osmanlı Edebiyatı kadim bir edebiyattır. İçinde yüksek bir kültür malzemesi bulundurduğu için şiirler, yazıldığı devirden büyük izler taşır. Bu sebeple her şiir parçası âdeta bir sanat vesikası görevi görmektedir. Bu şiir parçalarının tahlili ve anlamlandırılması hem Türk-Osmanlı kültürünün hem de Osmanlı Şiiri’nin açıklanmasına olanak sağlayacaktır.Tezimizde 16. Yüzyıl divan edebiyatı sanatçısı Hüdâyî’nin divanı ele alınmış ve şahıs ve tip kadrosu çıkartılmıştır. Şahıs ve tipler hakkında önce genel bir bilgi verilmiş ardından da divandan bunlara örnek teşkil eden beyit ve bentler alınarak tezimize aktarılmıştır. Ele alınan beyit ve bentlerin verilen bilgiler ışığında tahlili yapılarak Hüdâyî divanının şahıs ve tip kadrosu aydınlatılmaya çalışılmıştır.

As it is known, Ottoman Literature is an ancient literature. Since it contains a high culture material, poems have great traces from the period in which it was written. For this reason, every piece of poetry acts as an art document. The analysis and interpretation of these poetry pieces will allow the explanation of both Turkish-Ottoman culture and Ottoman Poetry.In our thesis, the divan of Hüdâyî, the artist of the 16th century divan literature, was discussed and his personal and type staff was removed. General information was given about individuals and types and then couplets and embankments that set an example from the divan were taken to our thesis. In the light of the information given by the couplets and bents discussed, the personal and type staff of the Hüdâyî court was tried to be enlightened.
Keywords: divan edebiyatı; divan literature; History and criticism; Hüdâyî; person; Salâ Muslısı; şahıs; Tarih ve eleştiri; tip; Turkish literature; Türk edebiyatı; type