İnce taneli yüksek mukavemetli yapı çeliklerinde kaynaklı bölgelerin mekanik ve mikroyapı özelliklerinin incelenmesi - Yalçın, Mustafa (My University, 2008)
İNCE TANELİ YÜKSEK MUKAVEMETLİ YAPI ÇELİKLERİNDE KAYNAKLI BÖLGELERİN MEKANİK VE MİKROYAPI ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Günümüzde yapı endüstrisinde ve daha bir çok alanda ince taneli yüksek mukavemetli yapı çelikleri sıkça kullanılmaktadır. Bu çalışma ile söz konusu ince taneli yapı çeliklerinin kaynaklı birleştirilmeleri sonrası mekanik ve mikroyapı değişimlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Kaynak tekniğinde, kaynak parametrelerinin seçimi; kaynak işlemini ve elde edilen kaynaklı bağlantının kalitesini etkilemektedir. Bu çalışmada, günümüz endüstrisinde en çok kullanılan kaynak yöntemleri arasında yer alan MAG (Metal Active Gas) kaynak yönteminde, seçilen optimum kaynak parametresinde kaynak işlemi yapılmıştır. Bu çalışmada 2 mm kalınlığında 28 Mn 6 ince taneli yapı çeliği kullanılmıştır. Kaynak öncesi deney parçalarının mekanik özelliklerinin belirlenmesi için spektral analizleri çıkarılmıştır. Deney parçaları küt alın formunda, optimum kaynak parametrelerinde düz pozisyonda kaynatılmışlardır. Kaynak sonrası, kaynaklı malzemenin ısı tesiri altında kalan bölgenin (ITAB) kesiti alınmıştır. Kaynaklı birleştirilen deney parçaları birleştirme bölgelerinde meydana gelen mikroyapısal değişiklikler, ışık mikroskobunda ve taramalı elektron mikroskobunda (SEM) incelenmiştir. Mekanik özelliklerin belirlenmesinde mikro sertlik ölçümleri alınmıştır. Kaynaklı bölgelerden alınan numunelere çekme testi uygulanmıştır. Mekanik testlerden elde edilen değerler ve mikrograflardan elde edilen mikroyapı değişimleri analiz edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda MAG kaynak yöntemi ile birleştirilen ince taneli yüksek mukavemetli yapı çeliğinin, mekanik davranışı ile ısı tesiri altında kalan bölgenin değişimleri izlenmektedir.

EXAMINATION OF MICROSTRUCTURE AND MECHANICAL PROPERTIES OF THE WELDED REGIONS IN FINE-GRAINED HIGH-STRENGTH CONSTRUCTION STEEL Fine-grained high-strength construction steel is frequently used in construction and many other areas. This study aims to identify mechanical and microstructure changes in fine-grained high-strength construction steel after joining through welding. In welding, choosing welding parameters affects the welding process and quality of welded joint. In this study, welding was performed through one of the frequently used welding methods in today’s industry, MAG (Metal Active Gas) welding method, with optimum welding process parameters. In this study, 6 fine-grained high-strength steels of 2 mm thickness and 28 Mn were used. To identify the mechanical properties of the parts to be experimented, spectral analysis was made before the experiment. The parts were welded in stubby brow forms at a smooth position in optimum welding parameters. The microstructure changes occurring during the process were analyzed with light microscope and scan electron microscope (SEM). Microhardness measurements were used to identify the mechanical properties. Pull test was applied to the specimens taken from welded regions. The values obtained via the mechanical tests and the microstructure changes obtained through micrographs were analyzed. In conclusion, this study has examined the mechanical properties of fine-grained high-strength construction steel welded through MAG welding technique and the changes in the regions which were exposed to heat.
Keywords: Çelikler; Metal Eğitimi