Acinetobacter baumannii’nin kolistin duyarlığında çok düşük frekanslı elektromanyetik alanın etkileri - Bektaş, Elif Beyza (My University, 2019)
Bu çalışmada, bakteri membranına etkili katyonik bir antibiyotik olan kolistinin Gram negatif bakteri modelinde gösterdiği antimikrobiyal aktivite üzerinde, çok düşük frekanslı EMA uygulamasının etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. ÇDF-EMA’ya18 saat boyunca maruz kalmak Acinetobacter baumannii'deki kolistin duyarlılığını etkileyebileceğini göstermiştir. Ancak, referans suşları elektromanyetik alan uygulamasından etkilenmemiştir. A. baumannii 1 ve 2 diye adlandırdığımız dirençli grupta elektromanyetik alana maruz kalmak yaklaşık olarak 2 kat MİK artışına sebep olurken duyarlı grupta bu durum saptanmadı.Değişik antibiyotikleri, patojenleri, diğer elektromanyetik alan parametrelerini de baz alarak yapılacak çalışmalarda farklı sonuçlar elde edilebileceği için ve de maruz kalma süresini test etmek için gelecekteki çalışmalara ihtiyaç vardır.

CONCLUSION: In this study, we aimed to investigate the effect of very low frequency EMA on the antimicrobial activity of cationic antibiotic colistin, which is effective on bacterial membrane, in a Gram negative bacterial model. 18 hours of exposure to LF-ELF has shown that it may affect the sensitivity of colistin in Acinetobacter baumannii. However, reference strains were not affected by electromagnetic field application. Exposure to electromagnetic field caused approximately 2-fold increase in MIC in the resistant group we called A. baumannii 1 and 2, but not in the susceptible group. Future studies are needed to test the exposure time as different antibiotics, pathogens, and other electromagnetic field parameters can be obtained based on different results.
Keywords: Acinetobacter baumannii; colistin; direnç; electromagnetic field; elektromanyetik alan Acinetobacter baumannii; kolistin; Microbiology; Mikrobiyoloji; resistance