Çevre hakkı kapsamında Türkiye’de 2013 ve 2017 yılları arasında gerçekleşen çevreci hareketler konulu gazete haberlerinin mukayeseli incelemesi - Özmen, Zeynep Nur (My University, 2021)
İnsan hakları kavramının genişleyen yelpazesi içerisinde bulunan çevre hakkının, çevre sorunlarını engellemek amacıyla gündemde getirildiği bilinmektedir. Tüm kişilerin sahip olduğu çevre hakkı, çeşitli aktörlerin katılımı ile çevre hareketlerine dönüşmektedir. Çalışmanın konusu, çevre hakkı kavramının ulusal ve uluslararası alanda gelişimini ele alarak bu bağlamda çevreci hareketlerin temellerini açıklayarak farklı bakış açılarına sahip medya kaynaklarının bu hareketleri nasıl ele aldığını içermektedir. Çalışmanın amacı, hak temelli bir yaklaşım ile çevre hakkı ve çevreci hareketler kavramlarının bağlantısıyla birlikte gelişim sürecini incelemektir. Aynı zamanda medyanın çevreci hareketler konulu haberlerini içerik analizi yöntemi kullanarak karşılaştırarak bir değerlendirme yapmaktır. Sabah, Hürriyet ve Sözcü Gazetelerinde bulunan çevreci hareket haberleri incelenirken 2013 yılında gerçekleşen, toplumsal-çevreci hareketler içerisinde eylem dalgalarının yoğunlaştığı dönemlerden biri olarak ele alınması sebebiyle çalışmanın başlangıç noktası olarak ele alınmaktadır. Çalışma, Hürriyet Gazetesi’nin 22 Mart 2018 tarihinde, Sabah Gazetesi’nin de sahibi olan Demirören Medya’ya satılması ve böylece iki haber kaynağının aynı ideolojiye gelmesi sebebiyle 2017 yılı ile sonlandırılmaktadır. İçerik analizi yöntemi ile karşılaştırılan çevreci hareket haberleri, farklı ideolojilere sahip haber kaynakları tarafından nasıl incelendiği ve hangi yönlerden ele alındığı karşılaştırılarak bir değerlendirme yapılmaktadır.

It is known that the environmental right, which is within the expanding range of the concept of human rights, has been brought on the agenda in order to prevent environmental problems. The right to the environment, which all people have, is transformed into environmental movements with the participation of various actors. The subject of the study covers the development of the concept of environmental right in the national and international arena, explaining the basics of environmental movements in this context, and how media sources with different perspectives address these movements. The aim of the study is to examine the development process with a rights-based approach and the connection of the concepts of environmental right and environmental movements. At the same time, it is to make an assessment by comparing media reports on environmental movements using the content analysis method. The environmental movement News in Sabah, Hürriyet and Sözcü newspapers is considered as the starting point of the study due to the fact that it is considered as one of the periods when the waves of action in the social-environmental movements intensified in 2013. The work ends with 2017 due to the sale of Hürriyet newspaper to Demirören Media, which also owns Sabah newspaper, on March 22, 2018, and thus the two news sources came to the same ideology. An assessment is made by comparing how environmental movement news is examined by news sources with different ideologies and from what aspects it is considered by the content analysis method.
Keywords: Çevre Hakkı; Çevre politikası; Çevreciler; Çevrecilik; Çevresel Hareketler ve Medya Human Rights; Environmental Movements and News; Environmental policy; Environmental Rights; Environmentalism; Environmentalists; İnsan Hakları; Kentsel Hareketler; Turkey; Türkiye; Urban Movements