İthalat kaçakçılığı suçları (5607 S.K. m.3) - Tütüncü, Elif (My University, 2022)
Kaçakçılık; kamu düzeni ve devletlerin otoriteleri üzerinde önemli bir tehdittir. Kaçakçılığın birçok görünümü olmakla birlikte çalışmanın konusu gümrük işlemleriyle bağlantılı olarak ortaya çıkan ithalat kaçakçılığı suçları ile sınırlıdır. Kaçakçılık ile etkin bir mücadele, uluslararası işbirliği içerisinde bütüncül bir politika geliştirilerek kaçakçılık eylemlerinin önlenmesi, engellenmesi ve tespit edilmesi ile mümkündür. Bu çalışmada da ithalat kaçakçılığı ile mücadelenin önemine dikkat çekmeye çalışılarak ithalat kaçakçılığına kriminolojik bir yaklaşımla ceza hukuku sistematiği ve yargı kararları çerçevesinde Türk Ceza Hukukunda ithalat kaçakçılığı suçları incelenmiştir. İlk bölümde; ithalat kaçakçılığına ilişkin genel açıklamalara yer verilerek sırasıyla ilgili kavramlar tanımlanmış, ithalat kaçakçılığına kriminolojik bir yaklaşımla ithalat kaçakçılığı eylemlerinin nedenleri, yöntemleri ve ithalat kaçakçılığı ile mücadelenin önemi incelenmiş ve uluslararası hukukta ve Türk hukukunda ithalat kaçakçılığı ile mücadele girişimlerine yer verilerek kanunların amacı, niteliği ve çeşitli kanunlarda düzenlenen kaçakçılık suçları ve ekonomik suçlar ile ithalat kaçakçılığı suçları karşılaştırılmıştır. İkinci bölümde; ithalat kaçakçılığı suçlarının mevzuatımızda düzenlendiği 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda ithalat kaçakçılığı suçları ceza hukuku sistematiği içerisinde her bir ithalat kaçakçılığı eylemi suç unsurları altında karşılaştırılarak incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise; ithalat kaçakçılığı suçunun özel görünüş biçimleri, koruma tedbirleri ve muhakemeye ilişkin esaslar, suçların yaptırımı ile bu çalışma sonucunda tespit edilen, ithalat kaçakçılığı suçlarında suçun tespiti ve araştırma yolları ile ithalat kaçakçılığı ile mücadelede karşılaşılan yapısal ve yasal sorunlara yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci ve üçüncü bölümünde güncel yargı kararlarından da sıklıkla yararlanılmıştır.

Smuggling is a considerable threat to public order and the authorities of states. Although there are many types of smuggling, the subject of the study is limited to import smuggling crimes that occur in connection with customs procedures. An effective fight against smuggling is possible through the prevention, prevention and detection of smuggling acts by developing an integrated policy in international cooperation. In this study, in the framework of Turkish Criminal Law import smuggling crimes were examined by trying to draw attention to the importance of import smuggling, the criminal law systematics, and judicial decisions within the framework of a criminological approach to import smuggling. In the first section; import smuggling has been explained in the abstract and related concepts have been defined respectively, the reasons, methods and importance of combating import smuggling actions of import smuggling are examined with a criminological approach, and has been investigated in attempts to combat smuggling in Turkish law and international law, given the purpose of the law, nature and smuggling crimes regulated by various laws, economic crimes, and import smuggling crimes are compared. In the second part; in the Anti-Smuggling Law No.5607, where import smuggling crimes are regulated in our regulation, import smuggling crimes are examined by compared each import smuggling act under criminal elements within the criminal law systematics. The third part of the study; in the import smuggling, the special appearance forms of crime, protection measures, procedures of reasoning and sanction about import smuggling, after that, detected as a result of this study, ways to identify and investigate crime in import smuggling crimes and structural and legal problems encountered in the fight against import smuggling are explained. In the second and third parts of the study, current judicial decisions have also been used frequently.
Keywords: anti smuggling; customs; free zone; gümrük; Hukuk; import; import smuggling; ithalat; ithalat kaçakçılığı; Kaçakçılık; kaçakçılıkla mücadele; Kamu hukuku; Law; Public law; serbest bölge; Smuggling; tax; vergi