Endüstri meslek lisesi öğrencilerinin öğrenme stratejileri kullanma becerileri ve öğretmenlerin katkısı - Yaman, Harun (My University, 2004)
ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRENME STRATEJİLERİ KULLANMA BECERİLERİ VE ÖĞRETMENLERİN KATKISI. Öğrenme bir yetenek değil geliştirilmesi mümkün olan bir beceridir. Öğrenme becerisi bireylere göre hem öğrenme kapasitesi bakımından hem de öğrenme türleri bakımından farklılık göstermesi olağandır. Bir öğrenme yöntemi bazı öğrencilerde etkiliyken bazıları için etkili olmadığı geçeği ve her bireyin DNA' sı kadar kişisel öğrenme stratejilerine sahip olduğu kabul edilmektedir. Öğrenme, belli bir yaş döneminde yapılıp bitirilen; belli bir sürede sonuçlanan bir olay değildir. Öğrenme süreklidir. Öğrenme, davranış değişmelerinin kalıcı olmasıyla mümkündür. Günümüzde artık öğretmen merkezli yaklaşım yerine öğrencinin öğrenme süreçlerinde aktif olduğu bir yöntemin uygulanması gerekmektedir. Bu değişim, öğrenme becerilerinin geliştirilmesini gerektirmektedir. Eğitim ve öğretim değişik ihtiyaçlara cevap verebilecek, hem öğrenciye hitap edecek, hem de gündelik yaşamla ve böylelikle uygulamayla bağlantısını koparmayacak bir yaklaşımı benimsemek durumundadır. Tarihte Taş Devri taşlar bittiği için değil yeni teknolojilerin kullanılması ile sona erdiği gerçeği unutulmamalıdır. Bu araştırma; Endüstri Meslek Lisesi Öğrencilerinin Öğrenme Stratejileri Kullanma Becerileri Ve Öğretmenlerin Katkısı nı belirlemeyi ve tavsiyelerde bulunmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul İli Avrupa Yakası sınırları içerisinde yer alan altı endüstri meslek lisesinde okuyan 729 öğrenci ve bu okullarda görev yapan 232 öğretmenden oluşmaktadır. Bu çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Kaynaklar dır. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi hakkında bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölüm elde edilen bulgulardan oluşmaktadır. Beşinci bölümde ise araştırmanın sonuçları ve önerileri bulunmaktadır. Altıncı bölümde ise tartışmalar yer almaktadır. Bu araştırmada bazı önemli sonuçlar elde edilmiş ve bu sonuçlara göre tavsiyelerde bulunulmuştur. Ekim, 2004 Harun YAMAN

PROFESSIONAL HIGH SCHOOL STUDENTS ABILITY IN USING LEARNING STRATEGY TEACHER' S CONTRIBUTION (TO IT) Learning is not a skill but an ability possible to develop. Learning ability changes person-to-person according to learning capacity and kinds of learning, it is accepted that a learning strategies are as many as each person's DNA. Learning starts and finishes in a certain age period but it's not an event resulted in a certain period of time. Learning is an continuous action. Learning is possible when changes in behaviors permanent. Recently student centered teaching method is used method of teacher centered teaching. This change needs developing learning ability. Therefore; education response all needs and students will be able to practice them in their daily life. We have to remember that stone Age ended by using new technology not because of finished stone. This research's aim is to define industry professional high school student's ability in using learning strategy and Teacher's contribution and give advice to them. Research examples are from 729 students and 232 teachers working in 6 different professional high school in Istanbul's European part. This research is consist of 6 part; 1 st (first) introduction 2nd (second) Resources, 3rd (third) knowledge about searching method. Fourth discoveries. Fight results of the research and advice, and sixth discussions. End of the research some important results are got and some advice is given. October, 2004 Harun YAMAN
Keywords: Öğrenme