The comparison of the underpricing in the initial public offerings in BIST and wse stock markets - Aydın, Alper Turgut (My University, 2024)
Bu çalışma, Borsa İstanbul (BIST) ve Varşova Borsalarında (WSE) 2008-2021 arası yapılan ilk halka arzlarda halka arz sonrası oluşan fiyat performanslarının karşılaştırılması ve oluşacak anormal getirilere etki eden faktörlerin belirlenmesini amaçlamaktadır. Türkiye ve Polonya’nın iki gelişmekte olan ülke olması ve borsalarının gelişim sürecinde olması karşılaştırmanın faydalı sonuçlar vereceğini düşündürmüştür. Çalışma verileri Borsa Istanbul’da halka arz edilen şirketleri için BIST, Rasyonet ve Bloomberg’den elde edilmiştir. 2008-2021 arasında Borsa İstanbul’da toplam 158 adet ilk halka arz yapılmıştır. WSE’de aynı dönemde 407 ilk defa halka arz gerçekleştirilmiştir. Polonya Borsa Endeksleri olan WSE’de ve New Connect’de yapılan halka arzlar için de benzer bilgiler Bloomberg ve Rasyonet’ten elde edilmiştir.Öncelikle, araştırmada halka arz sürecinde belirlenen fiyat ile ilk gün sonunda oluşan fiyat arasındaki fark incelenmiştir. Buna göre, 2008-2021 döneminde Türkiye BIST ‘te ise 158 halka arz yapılmış ve bu halka arzlarda istatistiki olarak anlamlı ortalama %5,21 seviyesinde pozitif anormal getiri tespit edilmiştir. Regresyon analizi yapıldığında sonra halka arz fiyatı ve halka açılma tutarının düşük değerlemeyi negatif, Piyasa Değeri/ Defter Değeri oranının ise düşük değerlemeyi pozitif ve anlamlı şekilde etkilediği bulunmuştur. Ayrıca, teknoloji sektörü kukla değişkeninin diğer sektörlere göre bağımlı değişkeni açıklamakta daha anlamlı olduğu bulunmuştur. Polonya Varşova Hisse Senedi Piyasasında ise ilgili dönemde 407 halka arz yapılmış, istatistiki olarak anlamlı ortalama %4,69 seviyesinde pozitif anormal getiri tespit edilmiştir. Halka açılma oranı ve Piyasa Değeri/ Defter Değerinin düşük değerlemeyi pozitif, teknoloji sektörü kukla değişkeninin ise düşük değerlemeyi negatif ve anlamlı şekilde etkilediği bulunmuştur.

This study aims to analyze the first-day performance of the initial public offerings in Borsa Istanbul and Warsaw Stock Exchange Markets between 2008 and 2021. It was considered that the comparison of two emerging and developing countries' stock markets' IPO first-day returns give useful results. The data of the IPOs are collected from the related stock market sites, Bloomberg and Rasyonet firm data sites. 158 IPOs were performed between 2008 and 2021 in BIST100. In these IPOs, it was found that a %5,21 average abnormal return is realized the first day and this result is statistically significant. In BIST 100 IPOs, offersize and offerprice have affected first-day average abnormal return negatively and are significant. Price/ Book Value has a positive and significant sign whereas technology and 2021 hot period dummy variables have affected first-day returns positively. 407 IPOs were carried out in WSE in the same period. %4,69 level of average abnormal return is found in WSE IPOs and is statistically significant. In WSE IPOs, the capital ratio and Price/ Book Value variables have affected first-day abnormal return positively and significantly, whereas technology dummy variable effect is negative.
İlk halka arzlardaki düşük fiyatlamanın Borsa İstanbul ve Varşova Borsasında karşılaştırılması
Keywords: Düşük Fiyatlama; Hot Issue Period; Initial Public Offering; Investor Behaviour; İlk Halka arz; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası; Menkul değerler borsası; Poland; Polanya; Sıcak Halka Arz Dönemi; Stock exchanges; Turkey; Türkiye; Underpricing; Yatırımcı Davranışı