Sağlık meslek lisesi öğrencilerinin sorun çözme becerilerinin ve sorun çözmeyi etkileyen faktörlerin incelenmesi - Atabay, Ayten (My University, 2004)
SAĞLIK MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN SORUN ÇÖZME BECERİLERİNİN VE SORUN ÇÖZMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ Adı Soyadı : Ayten Atabay Danışmanın adı: Aynur Dinç Sever Program: Yüksek Lisans yatri Hemşireliği Bu çalışma, Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinin sorun çözme becerilerini değerlendirmek ve sorun çözmeyi etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak 2002-2003 öğretim yılında gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini; İstanbul İl Merkezi'nde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir sağlık meslek lisesi ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı dört sağlık meslek lisesinde öğrenim gören öğrenciler oluşturmuştur. Çalışmaya katılmayı kabul eden 440 öğrenci örneklem olarak alınmıştır. Verilerin toplanmasında, araştırmacı tarafından literatür bilgisine dayalı olarak geliştirilen ve uzman görüşüne sunulan, sağlık meslek lisesi öğrencilerinin sosyo-demografik özellikleri, eğitim ile ilgili özellikleri, yaşadıkları sorunlar ve sorun çözme özelliklerini öğrenmeye yönelik Bilgi Formu, P.P. Heppner ve C.H. Peterson tarafından geliştirilmiştir, Nail Şahin, Nesrin H. Şahin ve Paul Heppner tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan Problem Çözme Envanteri kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, bilgisayarda SPSS kullanılarak, Student t testi, Kruskall Wallis Varyans Analizi, Mann Whitney U testi, Oneway Anova testi ve Ki-kare testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; hemşirelik bölümünde ve Validebağ Anadolu Sağlık Meslek Lisesinde okuyanların, ailesinin tutumu demokratik olanların, sorun çözme konusunda kendini başarılı bulanların, kendini araştırıcı ve girişken olarak ifade edenlerin, okuldaki başarı durumu daha iyi olanların, sorun çözme konusunda yeterli bilgiye sahip olan öğrencilerin ve psikososyal sorunu olmayan öğrencilerin sorun çözme becerisini daha olumlu algıladıkları bulunmuştur. Öğrencilerin yaş, kaçıncı sınıfta okuduğu, kaçıncı çocuk olduğu, aile tipi, yaşadığı yer ve kişiler, eğitimden memnun olma durumu, sorunlarını paylaştıkları kişi/ kişiler, sorunla karşılaştıklarındaki davranış biçimleri, yaşamlarının ve sorunlarının çözümünün kimde olduğu ve sorunlarını çözmeyi olumlu ve olumsuz etkileyen durumların sorun çözme becerilerini etkilemediği bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda bulgular tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur. STUDY ON THE PROBLEM-SOLVING ABILITIES OF THE STUDENTS IN MEDICAL VOCATIONAL HIGH SCHOOLS AND THE FACTORS AFFECTING PROBLEM-SOLVING This study has been carried out in 2002-2003 with the purpose of assessing the problem solving skills of the students attending Medikal Vocational High Schools. The study has been done on the students attending a MVHS of Ministry of National Education and four MVHS of Ministry of Health. 440 students have been chosen as the sample,. Developed by P.P. Heppner and Peterson, the Data Form improved by the researcher depending on a literary search and presented or expert council has been used to find out the sociademographic, educational and problem solving attributes of the students in MVHS and the problems they have faced. Additionally, a Problem Solving Invantory whose validity and reliability was tested by Nail Şahin, Nesrin H. Şahin and Poul Heppner has been used in the study. The data gathered throughout the study has been assessed by using SPSS program in computer, student t test, KrusKall Wallis Variance Analysis, Monn Whitney U Test, Oneway Anova Test and Ki square test. As a result, it has been found out that of the students studying in the nursing department and Validebağ Anatolian Medical Vocational High School the ones whose families attitudes are democratic, who are fond of researching, who are more successful at school, who have enough information about problem solving and who don't have psychosocial problems have perceived problem solving skills more positively. It has also been found out that such factors as students age, class, family type, the place and the people they live with, how satisfied they are with their education, the people who they share their problems with, their behavior types when they confront a problem, who has the solution to their problems positively or negatively don't influence their problem solving skills. In the light of these findings, the results have been discussed and several offers have been made.
Keywords: Eğitim, Hemşirelerde