Endüstriyel karıştırıcıların kullanım alanları ve boyutlandırma hesabı - Tütüncükara, Mehmet Mustafa (My University, 2014)
Karıştırıcılar pek çok sahada kullanım alanına sahiptir. Karıştırıcıların temel görevi kimyasal ve fiziksel değişim meydana getirmektir. Bu sebeple, karıştırıcı dizaynı yapabilmek için, kimyasal ve fiziksel temel bilgileri sahip olmak gerekir. Özellikle gıda, ilaç ve kimya sanayinde, her geçen gün yeni ürünler geliştirilmektedir. Bu nedenle karıştırıcı cihazlara ihtiyaç duyulmaktadır. Geliştirilen ürünlerin çeşitliliğinden dolayı, karıştırıcı cihazlar değişik şekillerde dizayn edilmektedir. Karışımların çoğunluğu sıvı sıvı ve sıvı katı karışımlarından oluştuğu için, araştırmalar bu iki karışım üzerine yoğunlaşmıştır. Yapılan bu çalışmada, özellikle sıvı+sıvı karışımlar incelenmiştir. Karışımı oluşturan maddelerin fiziksel özelliklerine göre; gerekli güç ihtiyacı, kanat ve karıştırıcı tipi seçimi, mukavemet hesaplamaları konuyu oluşturan temel ilkelerdir. Ülkemizde kullanılan reaktör şeklindeki karıştırıcıların büyük bir kısmı, yurt dışındaki firmalar tarafından temin edilmektedir. Ülkemizde üretilen karıştırıcıların büyük çoğunluğu ise bilinçsizce yapılmaktadır. Bu tip cihazları, enerji tüketimi minimum düzeyde olacak şekilde tasarımını yaparak, ülke ekonomisine ve teknolojisine yararlı olması bakımından üretimini üstlenmemiz ve bilinçli olarak üretmemiz gerekmektedir. Yapılan bu çalışmada, karıştırıcı boyutlandırma konusu da ele alınmıştır. Tank ile Pervane arasındaki boyutsal ilişkiler, bu ilişkiye bağlantılı olarak, motor gücü, mil çapı, pervane çalışma devri ve kritik devir hesaplamaları yapılmıştır. Deneysel çalışmada kullanılmak üzere “Prototip mikser” imal edildi. Su ve astar boya ürünlerini karıştırmak üzere 3 farklı tip pervane yapılmış ve her bir 3 farklı devirde çalıştırılarak akım ve gerilim ölçümleri yapılmıştır. Bu değerler “Gri İlişkiler Analiz Metodu” ile analiz edilerek optimum pervane tipi devri saptanmıştır. Karıştırma, karıştırıcı, pervane, sıvı sıvı karışım, türbin karıştırıcı, intermig karıştırıcı, çapa tip karıştırıcı, testere dişli karıştırıcı, karıştırıcı boyutlandırma, Gri ilişkisel analiz,

INDUSTRIAL APPLICATION OF MIXING AND SIZING ACCOUNT Mixers have many uses in the field. The main task of the mixers is to bring about chemical and physical changes.Thus, mixer to be able to design, chemical and physical need to have basic information.Especially the food, pharmaceutical, and chemical industries, new products are being developed every day. There is therefore a need for mixing devices. Because of the variety of products developed, mixer devices are designed in different ways.Most of the mixture to liquid+liquid and liquid+solid mixtures, research has focused on these two mixtures. In these studies, especially liquid mixture were examined. According to the physical properties of the constituent components; necessary power requirements, blade and mixer selection, strength calculations are the basic principles that make up the subject.In our country, a large portion of the reactor used in the form of mixers, foreign companies are provided. Produced in our country the majority of mixers are made unconsciously. Such devices, to be the minimum level of energy consumption by designing, be beneficial to the country in terms of economy and technology, our production and consciously assume we need to produce. In these studies, concerning proper sizing is discussed in mixer. Dimensional relationships between the vessel and the impeller, in connection with this relationship, engine power, shaft diameter, propeller operating speed and critical speed calculations were made. For use in experimental studies Prototype mixers were fabricated. Water and paint to mix the three different types of products made ​​and a propeller operated at three different speed, current and voltage measurements were made. These values ​​Grey Relationship Analysis Method and is determined by analyzing the optimum speed propeller type. xer,impeller,liquid-liquid mix,turbine impeller,intermig impeller,anchor impeller,sawtooth impeller,mixer sizing, grey relationship analysis.
Keywords: Çapa Tip Karıştırıcı; Eğitim; Gri ilişkisel analiz; İntermig Karıştırıcı; Karıştırıcı; Karıştırıcı Boyutlandırma; Karıştırma; Makina; Pervane; Sıvı Sıvı Karışım; Testere Dişli Karıştırıcı; Türbin Karıştırıcı; Türkiye