İlkokul birinci sınıfa devam eden 60-66-72 aylık öğrencilerin dil becerilerinin incelenmesi - Kılı, Sebiha (My University, 2014)
İlkokula başlama, eğitimin temelini oluşturduğundan aileler ve eğitim otoriteleri tarafından önem verilen konular arasında yer almaktadır. 2012-2013 eğitim öğretim yılında uygulamaya giren 4+4+4 eğitim sistemi ile ilkokula başlama yaşı veli isteğine bağlı olarak 60 aya inmiş ve çeşitli yaş grubundaki öğrenciler aynı dönem içerisinde birinci sınıfa başlamışlardır. Bunun sonucunda bireysel farklılıklarla okula başlayan öğrenciler arasında bir de yaş farkı gündeme gelmiştir. Bu araştırmanın, öğrenciler arasındaki yaş farkının öğrenmeler üzerindeki etsine yönelik çalışmaları destekleyeceği düşünülmektedir. Bu araştırmanın genel amacı, ilkokul birinci sınıfa devam eden 60-66-72 aylık öğrencilerin dil becerilerini incelemektir. Araştırmanın örneklemi, 2012-2013 eğitim öğretim yılında İstanbul ilindeki 8 ilçeden (Ataşehir, Bayrampaşa, Bağcılar, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Esenler, Küçükçekmece, Sultangazi) sosyo-ekonomik durumları göz ününde bulundurularak seçilen on okulda 1. sınıfa devam eden 60-66-72 aylık 418 öğrenciden oluşmuştur. Araştırma tarama modeline uygun olarak düzenlenmiştir. Araştırmada, dört temel dil becerisini (dinleme-konuşma-okuma-yazma) kapsayan dil becerileri ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerle ilgili yapılan analizlerde, süreksiz değişkenlere ait bilgiler yüzde ve frekans değerleri, 60-66-72 aylık öğrencilerin dil becerileri ölçeğindeki maddelerden aldıkları puanların dağılımı ve öğrencilerin dil beceri düzeyleri aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri bulunarak belirlenmiştir. Öğrencilerin dil becerilerinin cinsiyet ve okul öncesi değişkenlerine göre farklılaşma durumunu belirlemek için ilişkisiz grup t testi, dil becerilerinde 60-66-72 aylık yaş gruplarına göre fark olup olmadığını tespit etmek ve dil beceri düzeylerinde sosyo-ekonomik düzeye göre fark olup olmadığını belirlemek için tek yönlü varyans analizi (One-Way ANOVA), anlamlı fark olan sonuçlar için Dunnett C Testi yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular şunlardır:

Since it is the basic for further education, starting primary school is among the most significant matters for parents and educational authorities. With the 4+4+4 years system realized by the 2012-2013 educational year, starting age for primary schools was decreased to 60 months on parents’ demand and this led to children from various age groups starting 1st grade at the same time. That meant age difference between students besides with individual differences. We hope this survey to support studies on the effects of age difference on learning experiences. The main aim of this survey is to study the language skills of 60-66-72 month-old 1st grade students. Sample of the survey consists of 418 60-66-72 month-old students attending 1st grade in ten schools chosen from 8 districts of Istanbul (Ataşehir, Bayrampaşa, Bağcılar, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Esenler, Küçükçekmece, Sultangazi) regarding their socioeconomic status. The survey was conducted according to screening method and it used a language skills scale covering four basic language skills (listening, speaking, reading, writing) besides a personal information form. In analyses made out of the data from the survey; information related to temporary variables, percentage and frequency numbers, composition of the points in the language skills scale of the students and language skills levels of the students were gotten by arithmetic average and standard deviation. In order to find how language skills of the students differed related to gender and pre-school variables, unrelated group t test was conducted (One-Way ANOVA), one direction analyses of variance to find whether there are differences in language skills in terms of 60-66-72 month-groups and socioeconomic status. For results with meaningful differences, Dunnet C Test was conducted. The data obtained from the research are that:
Keywords: 4+4+4 Eğitim Sistemi; Dil Becerileri; Dil Gelişimi; Dil Kullanımı; Eğitim ve Öğretim; İlkokul; Türkiye