Nesiller arası yük sorunu - Demirel, Gülçin (My University, 2011)
Kamu borçlanmasındaki artışın sermaye stokunda önemli düşüşlere yol açabileceği, ancak nesillerin tümü üzerinde tüketimi arttırıcı yönde etki yaptığı sonucuna varılmıştır. Diğer yandan yapılan simülasyonlar, vergi indiriminin süresinin de sermaye stokundaki azalma üzerinde önemli etkilere yol açtığını göstermiştir. Borçlanmanın yükünün, harcamanın yapıldığı dönemde özel sektörden çekilen kaynaklar olarak ortaya çıkmasının yanında borçla finansmanın yükünü nesiller arasında transfer edecek bir mekanizma bulunmamaktadır. Nesillerarası yükün ortadan kaldırılabilmesi için gereken önlemler ve tedbirler doğruca belirlenmeli ve uygulanmalıdır. Türkiye Ekonomisi için yapılmış hesaplanabilir genel denge modeli temelli çalışmalar, dışsal şoklar ve uyarlama, gelişme stratejileri, finansal piyasalar, ekonomik krizler, iktisadi bütünleşme, vergi politikaları ve dış ticaret konularını kapsamaktadır. Bu çalışmalarda kullanılan modellerin bir bölümü dinamik nitelik taşımaktadır. Çalışmamızın Türkiye Ekonomisi için yapılmış diğer çalışmalardan öne çıkan farkı vergi indirimi ve borçlanma şeklinde ortaya çıkan politika uygulamasının muhtemel sonuçlarının dönemler arası çerçevede ele alınıp çözümün nesilden oluşan ardışık nesiller genel denge modeli ile elde edilmiş olmasıdır. Diğer yandan akademik düzeyde kamu borçlanmasının gelecek nesiller açısından olumsuz sonuçlarının sürekli olarak tartışıldığı ülkemizde çalışmamız, kamu borçlanmasının nesiller arası refah dağılımına yönelik etkisinin belirlenmesine, uyarladığımız model çerçevesinde kısmen de olsa ışık tutacaktır. Maliye ve borç politikaları, sadece tek seferde uygulanan ve sonuçları anlık olan uygulamalar değildir. Bu politikalar, önemi tartışılmayacak şekilde sermaye birikimi, iktisadi büyüme ve nesiller arası kaynak transferi üzerinde önemli etkilere sahiptir. Bu etkiler maliye ve borç politikasının dinamik yönünü oluşturmaktadır. Statik analiz gelecek nesilleri hesaba almaz. Bu yüzden de belli bir hükümet politikasının yukarıda bahsedilen etkilerini değerlendirmede yetersiz kalır. Dinamik analizin üstünlüğü bu noktada ortaya çıkar. Dinamik analizde hem şimdiki hem de gelecek nesiller analize dâhil edilir ve bu sayede maliye ve borç politikası uygulamalarının nesiller arası etkisi belirlenebilir.

Intergenerational burden is a very important issue in terms of a country’s development. The current situation, which was created by the accurate or false policies of governments over the years, is quite thought-provoking.Contrary to the traditional approaches, finance and debt policies can not be considered as policies which can only be applied once and with instant outcomes.Those policies, without any doubt, have significant effects on capital accumulation, economic development and resource transfers between generations.Those effects create the dynamic side of finance and debt policies. The results of the study show that increases in the public debt may cause important decreases in the capital stock, while it may increase the consumption possibilities of all generations. On the other hand, the simulations show that the duration of the tax cut causes important effects on the decrease of the capital stock. Debt burden appears as the outgoing of resources from the private sector in the period which the expenses were made.Together with that, there is no mechanism to transfer the finance burden through debt among generations.The necessary measures to remove the intergenerational burden should be determined and followed accurately. The generational calculation approach ,which is the beginning point of the goverment’ s constraint between periods, states the formost modern technique of determining public borrowing. In determining the load between generations, The numbers of budged gap has unproper indicators. In order to provide destructive source distrubution between current and coming generations, the financial balanca policy forms a beggining points . The fundemental of generational calculation is the goal of measuring the responsibility from one generation to another. Also, the generational balance comes forward as a normative concept that acts an effective role for finance and debt politics.However, by tending to bequeath, people can cause negative deviations in terms of social security and personal retirement systems.
Keywords: Ekonomi