Kaynaklı imalatlarda iş güvenliği - Şimşek, H. Ömer (My University, 2004)
Endüstrileşmenin büyük bir hızla geliştiği çağımızda bütün meslek kollarında çalışanların bedensel, ruhsal ve sosyal durumlarını üst seviyede tutmak işçi, işveren ve ekonomi açısından büyük önem taşımaktadır. Sanayileşme ile daha iyi şartlarda yaşamayı tasarlayan insan yine sanayileşme ile türlü sağlık riskleri ile karşı karşıya gelmiştir. Teknolojik gelişmelerin paralelliğinde iş güvenliğinin önemi de artmıştır. Günümüzde kaynak yaygın olarak kullanılmaktadır. Kaynaklı imalat yapan işletmelerde çalışan kişi yanma, patlama, elektrik çarpması, zehirlenme gibi tehlikelerle karşı karşıya kalarak çalışmalarını sürdürmektedir. Kaynağın bu tehlikelerine rağmen öneminden dolayı kaynaklı birleştirmeler üretimin vazgeçilmez bir imalat yöntemi olma özelliğini korumaktadır. Bu nedenle kaynaktan vazgeçmek yerine kaynaklı imalatlarda oluşan tehlikeler ve bu tehlikelerden korunma yolları hakkında bilgiye sahip olmak ve iş güvenliği kurallarına uymak daha doğru bir yaklaşımdır. Sonuç olarak günümüzde kaynaklı imalat yapan işletmelerde iş güvenliğinin önemi, sağlayacağı yararlar ve kuralları tam anlamıyla bilinmediği veya bilindiği halde uygulanmadığı için ağır maddi ve manevi kayıplara neden olmaktadır. Dünyada kalite güvence sistemi yaygınlaşmakta ve tüm firmalar bu sisteme sahip olmak istemektedir. Bu sistem işçi sağlığına ve iş güvenliğine gereken önemi vermiştir. Bu sistemle birlikte, sistemi uygulayan işyerlerinde, iş güvenliği kuralları uygulanmakta ve buda kaza oranlarında büyük azalmalar meydana getirmektedir. Bu araştırmada iş güvenliğinin önemi, sağlayacağı yararları ve kaynaklı imalat yapan işletmelerde meydana gelebilecek tehlikeler teorik olarak incelenmiş, bu tehlikelerden nasıl korunulması gerektiği hakkında bilgiler günümüz teknolojisi de dikkate alınarak araştırılmıştır. It is very important in our age when the industrialization is developing at high speed, for the employer, the employee and the economy to improve the physical, spiritual and social situation in all professions. The human being, who hoped to live in better conditions due to industrialization, has faced various health risks due to industrialization. The labor security became even more important simultaneously with the technological developments. Welding is widely used today. People working at welding manufacture plants; continue their job face to face with dangers such as burning, explosion, electric choc, poisoning. In spite of the dangers of welding process, the welding junctions are still an inevitable manufacture method in production due to their importance. Therefore, instead of giving up welding, it would be a more appropriate approach to get information about the dangers caused by welding manufacture, the protection ways and to comply with the rules of labor security. Consequently, as the importance of the labor security in the establishments that use welding manufacture, its benefits and the rules are not completely known or are known but not implemented which causes serious material and immaterial loss. The quality assurance system is getting widespread all over the world and all the firms are willing to own this system. This system attached the necessary importance to the health and security of the employee. The companies that implemented this system also started to implement the work security rules and this greatly reduced the work accidents. This study discusses theoretically the importance of labor security, its benefits and the dangers that the plants using welding manufacture are exposed to; the information on how to get protected from these dangers are also studied taking into consideration today's technology.
Keywords: İş Güvenliği