Bulgaristan’daki müslüman azınlıkların statüsü (1908-1919) - Bayraktarova, Emine (My University, 2009)
BULGARİSTAN’DAKİ MÜSLÜMAN AZINLIKLARIN STATÜSÜ (1908-1919) Bulgaristan’ın 1878’de Osmanlı Devletinden ayrılma sürecine girmesiyle, bu topraklarda kalan Müslümanlar azınlık statüsüne geçmistir. Bulgaristan Prensligi’nde Ortodoks Hıristiyanlıgın devlet dini kabul edilmesiyle Müslüman cemaat, büyüklük bakımından Bulgarlardan sonra ülkenin birinci dini azınlıgı olmustur. 1878’den sonra yapılan uluslar arası antlasma ve teminatlarda Bulgaristan’daki Müslüman azınlıkların siyasi, dini, egitim, kültürel hak ve hukukları konu olmustur. Bulgaristan’daki Müslüman azınlıkları statüleri, vakıf malları, dini yönetimleri ile Bulgaristan’ın oldugu gibi Türkiye’nin de politikasında yer alarak Türk-Bulgar iliskilerinde bir belirleyen olmaları bakımından önem arz etmektedir. Bu çalısmada anlasma ve nizamnameler çerçevesinde 1908-1919 yılları arasında Bulgaristan’daki Müslüman azınlıkların siyasi, dini ve egitim hak ve hukukları gün ısıgına çıkarılmaya çalısılmıstır. Söz konusu 11 yıllık süreç içerisinde Bulgaristan’daki Müslüman azınlıklarına çok genis haklar tanındıgı, ancak bu hakların tam anlamıyla uygulanamadıgı görülmektedir.

STATUS OF MUSLIM MINORITIES IN BULGARIA (1908-1919) Muslims of Bulgaria transformed into a status of muslim minority when Bulgaria went into a disintegration process from Ottoman Empire in 1878. By the acceptance of orthodox christianity as the state’s official religion in Bulgarian Principality, muslim community became the most biggest religious minority in the country after the Bulgarians. After the 1878, the political, religious, educational and cultural rights of the muslim minority in Bulgaria had become an issue of the int’l agreements and guarantees. Muslim minority in Bulgaria had become an crucial determining issue of Turkish – Bulgarian relations by its status, waqf property and religious administration not only taking a part in Bulgarian but also in Turkish politics as well. In this study, the political, religious and educational rights of muslim minority in Bulgaria are tried to be enlighten according to agrements and the regulations made between the years of 1908 and 1919. It became clear that, many rights had been given to the muslim minority of Bulgaria in this mentioned eleven-year time period, however these rights couldn’t be appied at all.
Keywords: Bülgaristan_Azınlıklar; Yakınçağ_Tarih