Türkiye’ nin makro ekonomik büyüklükleri arasındaki ilişkinin analizi - Durukan, Abdüllatif Bahadır (My University, 2013)
Enflasyon ve ekonomik büyüme, Türkiye ekonomisinin temel ekonomik büyüklükleri arasında ilk sırada yer alan, bu nedenle de üzerinde en çok durulan kavramlardan ikisidir. Bunun sonucu olarak da enflasyon ve ekonomik büyüme ilişkisi, uzun yıllar boyunca ekonomi literatüründe önemli yer tutmuştur. Ülkeler için fiyat istikrarının sağlanması ve ekonomik büyümenin gerçekleştirilmesi her zaman iktisat politikasının temel amaçlarından biri olmuştur. Ancak ilişkinin yönü hakkında farklı görüşlerin söz konusu olduğu, bu konuda hala tam bir görüş birliğinin olmadığı görülmektedir. 1980’ lerde enflasyonun büyümeyi olumlu yönde etkilediği görüşü öne çıkarken sonraki dönemde bu ilişkinin ters yönlü olduğu görüşü genel kabul görmektedir. Bu tezde güçlü ekonomiye geçiş dönemi için 2002 yılından 2012 yılı sonuna kadar olan dönemde bu iki makro ekonomik büyüklük arasındaki ilişkinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Uygulamada 2002-2012 yılları arasında enflasyon ile ekonomik büyüme ilişkisi çeşitli zaman serisi yöntemlerinden yararlanarak analiz edilmiş, enflasyon ile ekonomik büyüme arasında Emsen, Turan, Aksu (2012) ve Gömleksiz, Alagöz (2012) çalışmalarına benzer olarak bir nedensellik ilişkisi bulunmamıştır. Eşbütünleşme testi sonucunda enflasyon ve büyüme arasında uzun dönem ilişkisinin varlığını destekleyen bulgulara ulaşılmıştır.

Inflation and economic growth which ranks first among the main economic variables in Turkey's economy, so that they are two of the most emphasized concepts. As a result, the relationship between inflation and economic growth for many years occupied an important place in the economy literature. The realization of price stability and economic growth for the countries always been one of the main objectives of economic policy. However, different views about the direction of the relationship is concerned, this issue is still not a full consensus. A positive impact on growth, while inflation in the 1980’ s after the lead opinion in the opinion of this relationship is generally accepted to be the reverse. In this thesis, for the period of transition to a strong economy in the period from 2002 until the end of 2012, it has been aimed to reveal the relationship between these two macro economic variables. By taking advantage of the variety time series method, the relationship between inflation and economic growth in the years 2002-2012 was analyzed, similar to Emsen, Turan, Aksu (2012) and Gömleksiz, Alagöz (2012) studies, there has not been found a causality relationship. Cointegration test results, the findings support the existence of long run relationship between inflation and growth has been reached.
Keywords: Ekonometri; Ekonomi Politikası; Türkiye