Max Scheler’in din felsefesi - Bayar, Yasin (My University, 2005)
x Scheler 20.yy’ın başlarında felsefi antropolojiyi kurmuş olan Alman felsefesinin en önemli düşünürlerinden birisidir. Scheler’in felsefi antropolojisi, zamanının biyoloji ve psikoloji araştırmalarına dayanarak insan ile hayvanı karşılaştıran ve bu ikisi arasında bir mahiyet farkı değil, bir derece farkı olduğunu kabul eder. O, insanla hayvan arasındaki mahiyet farkını ve insanın evrendeki özel yerini tanrısal bir temele bağlamıştır. Böylece insana tinsel bir anlam yüklemiştir. Scheler din felsefesini kişi, akt ve geist kavramları üzerine kurmuştur. Bu çalışmada, Scheler’in tanrı düşüncesi, tanrı-insan ilişkisi bağlamında dini aktlar, tanrının gücü ve tanrının varlığının kanıtlanması hakkındaki düşünceleri incelenmiştir. Tanrı salt bir geist varlığıdır. İnsan fenomenal alan içinde Tanrıyı gerçekleştiren varlıktır. Tanrının varlığı rasyonel aktlarla kanıtlanamaz. Tanrı evrenin en güçsüz varlığıdır. Tanrıya ancak dini aktlarla ulaşılır. x Scheler, who establish philosophical antropology in early 20. cc, is one of the considerable thinkers of German Philosophy. Scheler’s philosophycal antropology leading biology and physicologycal research in his times accepts between human and animal beingness not a difference of true nature but difference of Degree. He leaned difference of Degree between human and animal and human’s place in the cosmos on a divine basis. In this way he attributed to human a spiritual meaning. Scheler established philosophy of religion on person, act and geist conceptions. In this study Scheler’s conseption of God, religious acts in context of relation between god and human, his thought’s power of god and proof for existence of god are explaned.God is a pure being of geist.Human is a being realizing god in phenomenal sphere. Existence of god can not be proved by rational acts.God is the most powerless being in cosmos. God is reached just with religious acts.
Keywords: Felsefe; Felsefe kuramı; Felsefe, Din; Max Scheler