Periodontal olarak sağlıklı ve periodontitis geçmişi olan bireylerde yüzeyi flor ile modifiye edilmiş titanyum kemik içi dental implantın klinik, radyografik ve biyokimyasal açıdan değerlendirilmesi - Şimşek, Yaşar Umut (My University, 2011)
1. ÖZET Periodontal açıdan sağlıklı bireyler ve periodontitis geçmişi olan bireylerde implant tedavisinin karşılaştırmalı sonuçlarında bir netlik söz konusu değildir. Bu çalışmada periodontal olarak sağlıklı ya da periodontal tedavisi tamamlanmış hastalarda diş eksikliklerinin tedavisinde kullanılan yüzeyi flor ile modifiye edilmiş dental implantların klinik, radyografik ve kemik yapımını gösteren osteokalsin, kemik yıkımını gösteren tip I kollajen telopeptid seviyelerinin biyokimyasal olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmaya 13 sağlıklı ve 12 periodontitis geçmişi olan birey katıldı ve bireyler 0., 10., 40., 63., 90., ve 180. günlerde değerlendirildi. Klinik olarak plak indeksi, gingival indeks (Gİ), sondalama derinliği ve keratinize dişeti dikey boyutu (KDDB) parametrelerine bakıldı. İmplant ile kemik arasındaki ilişki standart periapikal radyografiler alınarak incelenirken, biyokimyasal değerlendirme peri-implant oluk sıvısından alınan örneklerin enzyme-linked immunosorbent assay testi yapılarak gerçekleştirildi. Gruplar arası klinik değerlendirmede doğal dişler ve implant bölgeleri açısından fark görülmedi (p>0.05). Ancak her 2 grupta KDDB’nda görülen azalmalar anlamlı bulundu (p<0.05). Radyografik incelemede 2 grup arasında fark görülmedi (p>0.05). Biyokimyasal değerlendirmede osteokalsin seviyesi sağlıklı grupta periodontitisli gruba göre daha fazla saptandı (p<0.05), ancak tip I kollajen telopeptid seviyesi açısından fark görülmedi (p>0.05). Bu çalışmada biyokimyasal bulguların sağlıklı bireylerde periodontitis geçmişi olan bireylere kıyasla kemik yapımının daha fazla olduğunu göstermesine rağmen, kemik metabolizmasının sağlıklı bireylerde daha iyi olabileceğini destekleyen uzun dönem çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Sözcükler: Dental implant, flor ile modifiye edilmiş yüzey, osteokalsin, periodontitis, tip I kollajen telopeptid. 2.

Clinical, Radiographic and Biochemical Evaluation of Fluoride Modified Titanium Endoosseous Dental Implants in Periodontally Compromised and Healthy Patients The result of implant treatment in healthy subjects and patients with a history of periodontitis is still unclear. Therefore, in this study, we aimed to evaluate the partially edentulous periodontally compromised and healthy patients treated with fluoride modified dental implants clinically, radiographically and biochemically in terms of investigating peri-implant sulcus fluid levels of osteocalcin and type I collagen telopeptide. Thirteen periodontally healthy subjects and 12 periodontally compromised patients were included and evaluated at days 0., 10., 40., 63., 90, and 180. Clinical assessments included plaque index, gingival index (GI), probing depth, and width of keratinized tissue (WKT). Standardized periapical radiographs were taken to examine the relationship between the implant and surrounding bone. Peri-implant sulcus fluid samples were taken and enzyme-linked immunosorbent assay was performed for biochemical evaluation. There were no differences between the groups regarding clinical parameters (p>0.05). However, WKT at implant sites decreased significantly within both groups (p<0.05). No significant difference was found between the groups at radiographical assessment (p>0.05). Osteocalcin concentration was found to be significantly higher in the healthy group than the periodontitis group (p<0.05), but no difference was found between the groups in terms of the level of type I collagen telopeptide. Although the biochemical results suggested more bone formation in healthy patients than the patients with the history of periodontitis, prospective longitudinal studies are required to support the possibility of better bone metabolism in periodontally healthy subjects. Key Words: Dental implant, fluoride-modified surface, osteocalcin, periodontitis, telopeptide of type I collagen.
Keywords: Periodontoloji