Yerel yönetimler rekreasyonu özelinde fiziksel okuryazarlık algısı engelleyicilerinin belirlenmesi - Sarıçam, Hüseyin (My University, 2024)
Amaç: Yapılan bu çalışmada literatürdeki değerlendirme aracına yönelik eksikliği gidermek üzere yerel yönetimler rekreasyon aktivitelerine katılanlar üzerinde fiziksel okuryazarlık algısına yönelik ölçek geliştirilmiştir. Bu çalışma kişilerin algılanan fiziksel okuryazarlık düzeyi engelleyicilerini belirlemek ve fiziksel okuryazarlık yolculuklarına çözüm önerisi ve müdahalede bulunmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Herkes için algılanan fiziksel okuryazarlık ölçeğinin (HİAFOÖ) alan yazında yer alan (madde havuzunun oluşturulması, uzman görüşlerinin alınması, deneme uygulamasının yapılması, faktör analizi, güvenirlik analizi) ölçek geliştirme aşamaları dikkate alınarak 5 aşamada geliştirilmiştir. Bulgular: Yapılan analizler sonucunda 19 maddeden oluşan ölçek Öz değeri 1’den büyük olan 3 faktörün olduğu görülmüş ve açıkladıkları toplam varyans %69,690’dir. DFA sonucunda uyum indislerinin tamamında modelin iyi düzeyde olduğu görülmüştür. χ 2/ sd, RMSEA, SRMR, RMR,, NNFI, CFI, GFI ve AGFI uyum indeksleri dikkate alınmış ve tamamının kabul edilebilir oranlarda olduğu görülmüştür. Son olarak geçerlik ve güvenirlik analizleri sonucunda Cronbach alfa katsayısı (α)= 0,94 olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Alt boyutlar arasında pozitif yönlü yüksek korelasyon elde edilen bu ölçek, kişilerin kendilerinde algıladıkları fiziksel okuryazarlığı belirlemede güvenilir ve geçerli bir ölçek olduğu ortaya koyulmuştur.

Objective: In this study, a scale was developed for the perception of physical literacy among participants of local government recreation activities in order to fill the gap in the literature regarding the assessment tool. This study aims to determine the barriers to the perceived physical literacy level of individuals and to propose solutions and interventions for their physical literacy journeys. Materials and Methods: The Perceived Physical Literacy Scale for Everyone (PHLI) was developed in 5 stages, taking into account the scale development stages in the literature (creation of the item pool, obtaining expert opinions, conducting a trial application, factor analysis, reliability analysis). Results: As a result of the analysis, it was seen that the scale consisting of 19 items had 3 factors with an Eigen value greater than 1 and the total variance they explained was 69,690%. As a result of the CFA, it was seen that the model was at a good level in all fit indices. χ 2/ sd, RMSEA, SRMR, RMR, NNFI, CFI, GFI and AGFI fit indices were taken into consideration and it was seen that all of them were at acceptable rates. Finally, as a result of the validity and reliability analyses, Cronbach alpha coefficient (α) = 0,94 was determined. Conclusion: The obtained scale, which has a high positive correlation between the sub-dimensions, has been shown to be a reliable and valid scale in determining the physical literacy that people perceive in themselves.
Identifying perceived physical literacy barriers in specific to public recreatio
Keywords: Fiziksel Aktivite; Fiziksel Okuryazarlık; Physical Activity; Public Recreation; Recreation; Rekreasyon Physical Literacy; Spor yönetimi; Sports administration; Yerel Yönetimler Rekreasyonu