ERP sistemlerinin seçim ve kurulum prosesi ve bir uygulama - Özbir, Şahin (My University, 2006)
Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) Sistemleri, işletmelerin faaliyet alanlarının belirli bir denge içinde yönetilmesi için geliştirilmiştir. İşletmenin bütün fonksiyonlarını, iş ve bilgi akışlarını tek bir sistemde toplar. Bu şekilde işletme kaynakları daha verimli bir şekilde kullanılabilir ve işle ilgili kontrol, planlama ve tahminler başarılı bir şekilde yapılır. ERP sisteminin kendisi için uygun çözüm olduğuna karar veren işletme, ERP projesine bir paket seçimi yaparak başlar. Piyasada yüzlerce ERP yazılımının bulunduğu göz önüne alınırsa bir işletmenin en yüksek verimi alacağı sistemi seçmesi büyük bir önem kazanmaktadır. Sistemin doğru olarak seçilmesi ERP projesinin başarıya ulaşması için yeterli olmamaktadır. Sistemin doğru bir şekilde kurulması da kritik bir önem taşır. Seçim ve kurulum süreçlerini başarıyla gerçekleştiren işletmeler arzu ettikleri etkinlik ve rekabet güçlerine ulaşabilmektedir. Bu çalışmada, ERP sistemlerine geçiş yapmış olan Türk işletmelerinin seçim ve kurulum süreçlerinde göstermiş oldukları yaklaşımların, proje sonunda elde ettikleri yatırım geri dönüş (ROI) oranlarının, projenin başarısızlığa uğramasına neden olan problemlerin, bütçe ve süre aşımlarının gerçekleştiği seçim ve kurulum aktivitelerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Anket sonuçları işletmelerin büyük bir kısmının projelerini belirledikleri bütçe ve zaman sınırlarının üzerinde tamamladıklarını göstermiştir. Bütçe aşımlarına neden olan unsurların başında danışmanlık ve eğitim giderleri, veri tabanı için yapılan harcamaların geldiği görülmektedir. Proje süre aşımının oluştuğu kurulum aktiviteleri de yazılımın kurulumu, yazılım modifikasyonları, rapor diyalogları, veri düzenleme çalışmaları ve pilot sistem olarak belirlenmiştir.

ERP systems are created for companies to manage their activities properly. They collect all functions, information and work flows of companies in one unique system. By using the ERP systeös companies may use their resources in a more efficient way. Beside that making guesses about the future situations, controlling and planning processes become much more easier through ERP. When a company decides to implement ERP systems, the process starts with selection the right package for that company. Since there are a lot of ERP software systems it is important to select the system in which the company will make a better profit. Selecting the right ERP system for that company is not enough for being successful. Right implementation is also a critical step. When selection and implementation processes are handled succesfuly, companies mostly achieve deserved competitive advantage and efficiency in the market. In this search, selection and implementation approaches, recieved return of investment performances, the reasons which may cause some of them to fail, budget and duration processes and their relationships with selection and implementation processes are examined of the Turkish companies who are adopted to ERP systems. The results of the survey show that most of the companies complated their projects in a period which is longer than thier expectations and with a budget which is more than what they planned. Education, outside consulting , database costs are the main implementing activities that may cause the actual budget to be more than expected. Project tasks which have caused to time frames were software installation and setup, software modifications, report conversions, data collection and setup, conference room pilot.
Keywords: Kurumsal Kaynak Planlama (ERP); Üretim Yönetimi; Yönetim Bilgi Sistemleri