Özel Gereksinimli Çocuk Ebeveynlerinin Yaşamda Anlam Ve Kendilik Algılarının Psikolojik Dayanıklıklarıyla İlişkisi - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Bu araştırmada özel gereksinimli çocuk ebeveynlerinin yaşamda anlamın varlığı ve yaşamda anlamın aranması ile ebeveyn rolüne ilişkin kendilik algılarının psikolojik dayanıklıkları ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkeni ile bağımsız değişkenleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için hiyerarşik regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma İstanbul’da rehabilitasyon merkezlerine devam eden 406 özel gereksinimli çocuk ebeveyni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak Yaşamda Anlam Ölçeği (YAÖ), Ebeveyn Rolüne İlişkin Kendilik Algısı Ölçeği (ERKA) ile Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (PDÖ) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda YAÖ yaşamda anlamın aranması, YAÖ yaşamda anlamın varlığı, ERKA rol doyumu ve ERKA rol dengelemesi ile PDÖ toplam puan arasındaki ilişkinin anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmış, adı geçen bu değişkenlerin PDÖ toplam puanının toplam varyansının %18’ini açıkladığı görülmüştür. Ayrıca ERKA rol dengelemesinin anlamlı bir yordayıcı olmadığı, yordayıcı olan diğer değişkenlerin göreli önem düzeyinin sırasıyla YAÖ yaşamda anlamın varlığı, YAÖ yaşamda anlamın aranması ve ERKA rol doyumu olduğu bulgularına ulaşılmıştır

This research aims to investigate the relationship of these parents' psychological endurance to their perceptions about the existence of meaning in life, the search for meaning in life and their self perceptions about their parental roles. The participants of the study are 406 parents who have children with special education needs. The data collection instruments used in this study are the Meaning in Life Questionnaire (MLQ), Self-Perception of Parental Role (SPRR) and Endurance Scale for Adults (ESA). As a result of data analysis, it was found that there is a significant relationship between the total score of ESA and MLQ search for meaning in life, MLQ the existence of meaning in life, SPRR role satisfaction and SPRR role balance. It was revealed that these variables explain 18% total variance of the total score of ESA. Moreover, the predictor variables can be listed respectively as follows depending on their significance: meaning in life, search for meaning in life, and SPRR role satisfaction.
The Relation betweenPsychological Resilience with Meaning in Life a and Self Perception of Parents of Children withSpecial Needs