Sokakta yaşayan gençlerin aile yapısı ve madde bağımlılığı arasındaki ilişki - Gezek, Funda (My University, 2007)
Madde kullanım sorunu diğer ülkeler de olduğu gibi Türkiye’nin de karşı karşıya kaldığı en önemli problemlerin başında yer almaktadır. Kentsel süreçlerdeki değişimle birlikte aile yapısında da bir takım farklılaşmalara yol açmaktadır. Aile içi şiddet ve iletişimde yaşanan problemler başta olmak üzere bu tarz ailelerde yaşayan çocukların ve gençlerin sokakta yaşama ve madde kullanma riski yüksek olmaktadır. Bu çalışma ile Umut Çocukları Derneği ile ilişkisi olan sokakta yaşayan ve madde kullanan gençlerin madde kullanım düzeyleri ve aile içi ilişkileri incelenmiştir. Bu çalışmada, araştırmanın evrenini İstanbul’da sokakta yaşayan ve madde kullanan çocuklar ve gençler; araştırmanın örneklemini ise “Umut Çocukları Derneği ile ilişkisi olan sokakta yaşayan ve madde kullanan 50 genç oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan deneklere “Yeniden Ergenler İçin Uçucu Madde Kullanım Değerlendirme Ölçeği” ile “Aile Değerlendirme ölçeği uygulanmıştır. Araştırmaya katılan deneklerin tamamı sokakta yaşamaya devam etmekte olup aileleri ile görüşme sıklıkları düşük düzeyde bulunmaktadır. Eğitim durumlarına baktığımızda gençlerin büyük çoğunluğu eğitimlerine devam etmemekte oluğ eğitim seviyeleri düşük seviyededir. Sokakta yaşayan ve madde kullanan gençlerin başta hırsızlık olmak üzere suç işleme oranı yüksektir. Hem madde etkisindeyken hem de madde kullanmadıkları zamanlar da dahi kendilerine zarar verme eğilimleri yüksektir. Araştırmaya katılan deneklerin aile içi ilişkilerine baktığımızda başta iletişim olmak üzere problem çözme basamağında ve sevgi, şefkat gibi olumlu duyguları ifade etmekte sorunlar yaşamaktadırlar.

The problem of using addictives is one of the major issues that should be considered carefully in Turkey similar to other countries. It results transformation in family structures with social and cultural changes in modern city life. Children, who live violence and communication problems within their family, have more risks in terms of living outside of the home as well as using drugs. With this study, we analyzed the correlation between youths living outside, using drugs and their family relationships with Umut Çocukları Derneği. In this study, our space is youths who lives in the streets and uses drugs. Our sample is 50 youths who lives in streets, uses drugs and continues to be served by Umut Çocukları Derneği. The sample children were asked to fulfill the Questionnaires of “Drug Usage and Assessment Scale for New Adolescents” and “Scale of Family Assessment”. Our entire sample still lives in the streets and they do not communicate with their families frequently. They do not continue the regular education systems and have not taken enough school-based education. The children, who live in the streets and use drugs, also performs illegal attacks as thieving. Moreover, even when they do not use drugs, they could still harm themselves. When we look at the family relationships of our sample, it is realized that they live difficulties when expressing their feelings and problems as well as their positive sensations.
Keywords: Gençlik; Madde Bağımlılığı_Gençler