Bilgi yönetimi sistemleri ve eğitimde bilgi yönetimi sistemi uygulaması - Ağır, Ahmet (My University, 2005)
Bilişim çağında hızla ilerleyen ve gelişen teknolojiler yaşamın her alanına girmekte ve varolan yapının değişimini hızlandırmaktadır. Daha önemlisi insanların iş yapma tarzlarından şirketlerin, kurumların yapısına kadar bir çok şeyin kökten değişmesine neden olmaktadır. Bilişim çağında gelişen teknolojilerle birlikte yeni kavramlar, yeni alanlar, yeni yaklaşımlar ortaya çıkmaktadır. Yakın bir zamanda ortaya çıkan ve hızla yayılan Bilgi Yönetimi bu yaklaşımlardan birisidir. Bilgi Yönetimi'nin kavramsal çalışmaları ve Bilgi Yönetim Sistemlerinin yapıları hakkında akademik çalışmalar gün geçtikçe artmakta, teknoloji ve danışmanlık şirketleri başta olmak üzere bir çok alanda uygulamaları hayata geçirilmektedir. Bilginin Yönetimi'nin ilköğretim ve orta öğretim alanlarındaki kavramsal çalışmaları ve Bilgi Yönetimi Sistemleri uygulamaları yeni yeni gelişmektedir. Bu çalışmanın konusu Bilgi Yönetimi Sistemlerinin incelenmesini ve ilköğretim, orta öğretim kurumlarında bir uygulamasını kapsamaktadır. Bu doğrultuda ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarının bilgi yönetimi sistemleri çerçevesinde mevcut durumunu ortaya koymaya yönelik bir araştırmayı da içermektedir. Yapılan araştırmada, ilköğretim ve ortaöğretim okullarında bilişim toplumuna geçiş sürecinde uygulanabilecek yeni bir yaklaşım olarak bilgi yönetimi sistemleri bakış açısından okulların mevcut durumları ortaya konmaya çalışılmaktadır.

Information technologies are increasingly developing and being used in many part of the social life. These technologies are changing the society and the paradigms. New concepts and new approaches are emerging in this information age. One of the popular approaches in management and information science is Knowledge Management. The new concept knowledge management was used nearly two decades ago. Researches and initiatives were started and increased. Books about knowledge management were published, new scholarly journals were issued and congress, meetings were made. The conceptual research of Knowledge Management and the application of Knowledge Management Systems are growing and the applications of Knowledge Managements Systems are developed technology and consulting firms. However, the research and application of Knowledge Management and Knowledge Management Systems in education are rarely increasing in literature. In this dissertation Knowledge Management Systems are concerned and developed an application for primary and secondary level of education. The advantages, possible values of school management, curriculum development and student outcomes are concerned in this application of Knowledge Management Systems in education. The research is about the current conditions in primary and secondary schools in perspective of knowledge management systems. The results are analyzed in statistically and explained in this thesis.
Keywords: Bilgi Yönetimi; Eğitim; Okul organizasyonu ve yönetimi; Öğretim ve öğrenim yöntemleri