İlahi̇yat fakültesi̇ öğrenci̇leri̇ ve mezunlarının felsefe grubu dersleri̇ne yöneli̇k algısı üzeri̇ne ni̇cel bi̇r araştırma - (:unkn) unknown (My University, 2022)
İnsan varlık alanına çıktığı andan itibaren, din ve eğitim onun için vazgeçilmez olgulardır. Her ikisi de insanı geliştirme ve olgunlaştırma yetisine sahiptir. Bu noktada din eğitimi sadece insanın inanma ihtiyacını karşılanmakla yetinmez; dini değerlerini özümsemiş, farklı değer sahibi insanlarla bir arada yaşama kültürüne sahip, karşılaştığı yeni problemlere çözüm üretebilen, düşünce dünyası zengin bireylerin yetiştirilmesini de hedeflemektedir. Bu hedeflere ulaşabilmek için; merak etme, araştırma, soru sorma, sorgulama, doğrunun peşinden gitme ve derinlikli düşünme olarak da ifade edilen felsefeye ve felsefi bakışa sahip olmak önemlidir. Bunun kazandırılmasında ilahiyat fakülteleri önmeli bir işlevi yerine getirmektedir. Ülkemizde yüksek din öğretiminin yapıldığı ilahiyat fakülteleri; hem örgün hemde yaygın din eğitim-öğretimi için alanında uzman bireylerin yetiştirildiği en önemli kurumlardır. Toplumun ihtiyaç duyduğu, “yüksek dîniyyât mütehassısları” yetiştirmek gayesi ile açılan bu kurumlarım müfredat programlarında, felsefe dersleri varlığını daima sürdürmüştür. Bu makalede; ilahiyat fakültesi öğrencileri ve mezunlarının felsefe grubu derslere yönelik tutumları ve bakış açıları, uygulanan anket yardımı ile tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada, öncelikle araştırmanın konusu, önemi, amacı, araştırmanın yöntemi, hipotezleri ile evren ve örneklem grubu hakkında bilgi verilmiş, daha önce yapılmış benzer çalışmalara temas edilmiştir. Araştırmaya katılanların demografik özellikleri ile anketten elde edilen bulgular tablo şeklinde gösterilmiştir. Son olarak, araştırmanın başında kurulan hipotezler değerlendirilmiş, elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.

From the moment man enters the field of being, religion and education are indispensable phenomena for him. Both have the ability to develop and mature people. At this point, religious education is not only meeting the need to believe; it is also aimed to educate individuals who have assimilated religious values, have a culture of coexistence with people of different faiths and opinions, can produce solutions to new problems they face, and rich in the world of thought. In order to achieve these goals; It is important to have a philosophical and philosophical view, which is also expressed as curiosity, research, questioning, going after the truth and thinking in depth. In order to gain this, the faculties of theology perform a preconditioned function. Theological faculties where higher religious education is carried out in our country; They are the most important institutions in which specialist individuals are trained for both formal and widespread religious education. These institutions, which were opened with the aim of raising "high religious followers" that society needs, have always maintained philosophy courses in curriculum programs. In this article; The attitudes and perspectives of the students and graduates of the faculty of theology towards the philosophy group courses were tried to be determined with the help of the applied questionnaire. In the research, first of all, information was given about the subject, importance, purpose, method, hypotheses, universe and the sample group of the research and similar studies that had been done before were touched upon. The demographic characteristics of the participants and the findings obtained from the questionnaire are shown in the form of a table. Finally, the hypotheses set up at the beginning of the research were evaluated, and suggestions were made in line with the results obtained.
Keywords: Felsefe; İlahiyat; Akıl; Din; Algı; Philosophy; Theology; Mind; Religion; Perception