Malezya’da İslam hukuku uygulumaları: yeni gelişmeler ve problemler (1981-2003) - Yalçın, İsmail (My University, 2004)
Adı ve Soyadı: İsmail Yalçın lahiyat slam Hukuku Prof Dr. Vecdi Akyüz Tez Türü ve Tarihi: Doktora - Eylül 2004 slam Hukuku, Malezya, Uygulama, Problemler

MALEZYA'DA İSLÂM HUKUKU UYGULAMALARI: YENİ GELİŞMELER VE PROBLEMLER (1981-2003) İslam hukukunun, hukuk tarihinde önemli bir yeri olduğu gibi günümüz ilim dünyasında da yoğun araştırmalara konu olduğu ve İslam dünyasında kısmen uygulandığı bilinmektedir. Ancak bu uygulamalarda bir yönüyle kutsal ve ilahi kabul edilen hukuk kurallarının anlaşılıp uygulanmasında ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Malezya da İslam hukukunu kısmen uygulayan ülkelerden biridir. Bu ülkede son yıllarda İslam hukuku açısından önemli reformlar içeren yeni İslam hukuku kanunları yapılmıştır. Fakat bu reformlara rağmen İslam hukuku uygulamalarında, özellikle kadın hakları ve kişisel özgürlükler açısından sıkıntılar ve tartışmalar yaşanmaktadır. Öte yandan klasik anlayış biçimiyle İslam hukukunun bütünüyle uygulanması, uygulanıp uygulanamayacağı, İslam'ın politik amaçlarla kullanılması ve sonuçları, bu yönde ortaya çıkan talepler sebebiyle yoğun olarak tartışılmaktadır. Ayrıca İslam bankacılığı ve sigortacılığı hac ve zekat uygulamaları Malezya bağlamında İslam hukuku açısından dikkat çekicidir. Araştırmamızda bu ve benzeri konular ve tartışmalar ele alınmıştır. Malezya'da mevcut İslam hukuku kanunları ve bu kanunların uygulamalarından doğan problemler ve tartışmalar çalışmamızın ana omurgasını oluşturmuştur. Name and Surname: İsmail Yalçın Field: Theology Programmme: İIslamic Law Superviser: Prof Dr. Vecdi Akyüz Degree Awarded and Date: PhD - September 2004 Islamic law, Malaysia, Current Application ABSTRACT THE APPLICATION OF ISLAMİC LAW IN MALAYSIA: NEW DEVELOPMENTS AND PROBLEMS (1981-2003) As Islamic law played and important role in the history of law, It is also studied by reserchers and partly applied by some Muslim countries today. But in these applications, they have many problems. Malaysia applies Islamic law partly in the area of personal law. Recently it revised traditional application of Islamic law and made new reformist laws like the Islamic Family Law Act 1984. This act restricted polygamy and the divorce right of husband and provide many grounds for dissolution of marriage when wife become helpless. Despite these reforms, it can be seen many problems and debates about the application of Islamic Law especially in the area of women rights and personal freedoms. On the other hand it is discussed if the Islamic law can be implemented fully with the classical understanding. Because political demands like establishing an Islamic state and application of sharia, are growing. Some politicians use Islam as a political ploy. Yet in Malaysia Islamic banking and insurance, zakat, fitrah and hajj are in practice quite fluently. In our research, these and similar to these subject are held and discussed. In essence, present Islamic laws and their application, and problems related to these application are our main concerns.
Keywords: Din; İslam Dini; İslam Hukuku; Kur’an ve Kur’an İlimleri; Kur’an’ın nüzûlü (Kur’an’ın indirilmesi)