Sosyal medya ağlarında makro ve mikro şöhretler üzerinden fotoğraf paylaşımlarının eleştirel incelenmesi: instagram örneği - Karaçelik, Yetgül (My University, 2019)
Yeni iletişim mecraları olarak sosyal medya ağları, günümüzün başat iletişim araçları haline gelmiştir. Etkileşimli iletişimin yanı sıra; eğlenme, sosyalleşme, haber alma, satın alma gibi pek çok etkinlik artık sosyal medya ağlarıyla sağlanmaktadır. Günümüzde kitlelerin bir araya geldikleri zeminler de sosyal medya ağlarıdır. İnternetle birlikte ortaya çıkan bu yeni iletişim ortamlarının kimisi zamanla popülerliğini yitirse de, kimi ağlar gün geçtikçe daha kitlesel kullanımın merkezi haline gelmektedir. Sosyal medya ağları düşüncenin üretilip aktarılması için kullanıcılara yeni ortamlar sağlamanın dışında düşünme süreçlerini de hızla etkilemeye başlamışlardır. Dünya genelinde en çok kullanılan sosyal medya ağları arasında Instagram, en popüler mecralar arasında yer almaktadır. Fotoğraf ve video paylaşım ağı olarak tanımlanan Instagram, görüntünün kitleler tarafından üretildiği ve tüketildiği bir ağdır. Görsel kültürün belirleyici olduğu günümüzde görsel kültür temsilerinin yer aldığı ağ da Instagram’dır. Instagram’da kullanıcıların iletişim ve kendilerini ifade etme araçları ise fotoğraf ve videodur. Ticari bir sosyal medya ağı olan Instagram, kitleselleşmesiyle birlikte markaların ürettikleri ürünlerini pazarladıkları bir mecraya dönüşmüştür. Bu tüketim biçimi, ağda fotoğrafla performans sergileyen ve bununla birlikte fenomen haline gelen kişilerin, kendi kişisel profillerini ticari birer platforma dönüştürmelerine neden olmuştur. Instagram’da makro ya da mikro şöhret olarak tanımlanan ağ şöhretlerinin, takipçi sayılarını artırmak için ağda ürettikleri nesne fotoğraftır. Fotoğraf, Instagram’da takipçi artırmak için ağda performans haline getirilir ve ağda paylaşıldıktan kısa bir süre sonra tüketilir. Fotoğrafın Instagram’da kitlesel üretim ve tüketim biçimi ağa özgü yeni şöhretleri üretirken izleyici kitlelerini de inşa etmektedir.

As a new medium for communication, social media networks have become the dominant communication instruments of today. Along with the interactive communication, a lot of activies such as entertainment, socialization, news service, shopping etc. are now performed via social media networks. Today, social media networks are also the new platforms for the masses to meet. Although some of these new communication environments emerging with the internet have lost their popularity in time, some networks are still growing day by day into the center of mass media usage. Besides providing users with new environments, social media networks have started to influence the thinking processes sharply, too. One of the widely used social media networks across the globe, Instagram is amongst the most popular media platforms/ apps. Described as an image and video sharing network, Instagram is a network where images are produced and consumed by the masses. Under today’s dominance of visual culture, Instagram is the network where visual culture representations are hosted. Also, the shared images and videos on Instagram are the communication and self-expression means for its users. As a commercial social media network, Instagram has transformed with its popularization into a medium where the trademarks market their products. This type of consumption has brought about the transformation of personal profiles, which belong to the people who put on a performance on the web with images and by this way become a phenomenon, into commercial platforms. The object produced on the web by online celebrities -called as macro- or micro-celebrities- in order to increase the number of their followers, is the image. In order to increase the number of the followers, the image is rendered to a performance on the web and is consumed soon after the sharing. The mass production and consumption form of images on Instagram produces new celebrities specific to the web, also shaping viewer masses.
Keywords: Celebrity; Fotoğraf; Görsel Kültür Instagram; Instagram; Phtograph; Social Media; Sosyal Medya; Şöhret; Visual Culture