Hofstede'nin kültürel boyutları bağlamında kuşaklar arasındaki tüketim farklılıklarının incelenmesi : Kırklareli ili örneği - Saygın, Ezgi (My University, 2021)
Pekçok kurumun, işletmenin ve halkla ilişkiler uzmanlarının, git gide değişen tüketim davranışlarındaki farklılıkları tespit ederek, bu doğultuda faaliyetlerde bulunmaları için konu hakkında araştırmaya dayalı veriye ihtiyaçları vardır. Bu araştırmada Hofstede’nin kültürel boyutları aracılığıyla kuşaklar arasındaki tüketim farklılıklarının sebeplerini ortaya koymak ve bunları nasıl yorumlamak gerektiğini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda kuşaklar arasındaki tüketim farklılıklarında Hofstede’nin kültürel boyutları olan erillik - dişillik, bireysellik-kollektiflik, belirsizlikten kaçınma, güç mesafesi, uzun dönem- kısa dönem oryantasyonu arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Elde edilen veriler doğrultusunda Hofstede’nin kültürel boyutlarının tüketim farklılıklarını etkilediği ortaya çıkmıştır. Araştırmada çıkan sonuçlar kurumların değişen tüketici davranışlarının farkında olarak kurumların hedef kitleleriyle stratejik ve çift yönlü ilişki kurmasını sağlabilir bununla birlikte hem pazarlama amaçlarına hizmet edip hem de itibarları açısından faydalı olacağı söylenebilir. Diğer yandan kuşaklararasındaki tüketim farklılıklarının Hofstede’nin kültürel boyutları bağlamında incelenmesinin literatüre katkı sağlayacağı ifade edilebilir.

Many institutions, businesses, and public relations professionals need information on this issue to identify differences in consumption behavior and to engage in the right direction. The aim of this study is to reveal the reasons for consumption differences between generations through Hofstede's cultural dimensions and to reveal how to interpret them. Research of Hofstede's cultural dimensions masculinity differences in consumption between generations –masculinity- femininity, individuality-collectivity, uncertainty avoidance, power distance, long-term - short term orientation, there was a significant relationship between. In the light of the data obtained, it has been revealed that the cultural dimensions of Hofstede affect the differences in consumption. As a result of the research, it will allow institutions to establish a more strategic and two-way relationship with their target audience by being aware of changing consumer behavior, however, it will be useful both for marketing purposes and for their reputation. On the other hand, examining the differences in consumption across generations in the context of the cultural dimensions of Hofstede will give a different perspective to the literature.
Keywords: consumption; cultural dimensions; culture; generations; Halkla ilişkiler; kuşaklar; Kültür; kültürel farklılıklar; Public relations; tüketim