Costcontrolling in reiseagenturen und deren anwendung - Okşak, Tuba (My University, 2004)
SEYAHAT ACENTALARINDA MALİYET KONTROLÜ VE UYGULAMASI Seyahat acentaları turizm endüstrisinde önemli bir rol oynamaktadır. 'Seyahat Acentalarında Maliyet Kontrolü ve Uygulaması' adlı tez çalışması, seyahat acentalarını, maliyet kontrolü yöntemlerini ve bu yöntemlerin seyahat acentalarında kullanımını anlatmaktadır. Seyahat acentası ve tur operatörü kavramları, seyahat acentalarının görevleri, seyahat çeşitleri ve uluslar arası seyahat şartları ayrıntılarıyla anlatılmaktadır. Ayrıca Controlling, bölümleri ve yöntemleri hakkında öncelikle genel bilgi verilmektedir. Seyahat acentalarındaki en önemli maliyet kontrolü yönteminin maliyet muhasebesi olduğu tespit edilmiş ve maliyet çeşitleri, maliyet yerleri ve maliyet anahtarları bir örnekle anlatılmıştır. Seyahat acentalarında fiyatlandırma stratejileri ve bu stratejilerin kullanım alanlarından da bahsedilmektedir. Konu ile ilgili genel tanımlamalar yapıldıktan sonra geniş kapsamlı bir tur fiyatı örneği ele alınmıştır. Türkiye'deki seyahat acentaları genelde şahıs şirketleri olduğundan ve çalışan sayıları 10 kişinin altında kaldığından gelişmiş bir maliyet kontrolü yapılamamaktadır. Sadece maliyet kontrolü yöntemi olarak maliyet muhasebesi kullanılmaktadır. Ancak yurt dışı ile bağlantısı olan şirketler, diğer ülkelerdeki merkez veya şubeleriyle bağlantılı çalıştığından diğer maliyet kontrolü yöntemlerini de kullanmaktadırlar. Bunlara örnek olarak portföy analizi, bütçeleme ve senaryo tekniğini verebiliriz. Bunların kullanılmasıyla acentalar daha verimli çalışabilmektedir.

ZUSAMMENFASSUNG COSTCONTROLLING IN REISEAGENTUREN UND DEREN ANWENDUNG Die Reiseagenturen spielen eine grosse Rolle in der Tourismusindustrie. Das Ziel vorliegender Arbeit 'Costcontrolling in Reiseagenturen und deren Anwendung' ist die Reiseagentur zu bearbeiten und die Verfahren von Costcontrolling und deren Anwendungen in Reiseagenturen zu erforschen. Sie wendet sich vorrangig an die begrifflichen Grundlagen über Reiseagentur und Controlling. Dazu werden einerseits das Controlling Konzept und seine Instrumente erfasst, andererseits die Costcontrollingmethoden bei Reiseagenturen dargestellt. Die begrifflichen Grundlagen über Reiseagentur bzw. Reiseveranstalter, die Aufgabe der Reiseagentur, die Teilleistungen einer Pauschalreise, die Reisearten und allgemeine Reisebedingungen werden tiefergehend betrachtet. Die Grundbegriffe werden über Controlling und ihre Bereiche beschrieben. Die Funktionen und die Instrumente des Controlling werden berücksichtigt. Als wichtigstes Instrument des Costcontrolling in den Reiseagenturen wird die Kosten- und Leistungsrechnung gewaehlt und die Kostenarten, Kostenstellen und Kostentraeger bei Reiseagenturen mit einem Fallbeispiel dargestellt. Dieses Kapitel zeigt auch die Preiskalkulation und Preisgestaltung bei Reiseagenturen. Hierbei werden die Kalkulationsstrategien und deren Anwendung betrachtet. Nach den allgemeinen Begriffserklaerungen erfolgt in diesem Kapitel einen grossen Fallbeispiel für Tourplanung, wobei die Reisepreis- und Auslastungsoptimierung ausführlich aufgezeigt werden. Die Ergebnisse von Untersuchung werden auch bei den Reiseagenturen erzaehlt. Nach diesen Ergebnissen erfolgen alternative Controllinginstrumente, mit denen die Reiseagenturen leistungsfaehiger arbeiten können.
Keywords: Maliyet Kontrolü; Muhasebe; Seyahat Acentaları