Matematik olimpiyat çalışmalarında öğrencileri çalıştıracak öğretmenlerin yeterliklerinin incelenmesi - Yalçın, Volkan (My University, 2018)
Günümüzde birçok alanda olduğu gibi eğitim alanında da standartlar oluşturmak üzerinde sıkça çalışılan bir konudur. Öğretmenlerin yeterlikleri ve standartları da 1980’ li yıllardan beri araştırılmaktadır. Sınıflarda öğrencileri yetiştirecek öğretmenlerin müfredatları verimli bir şekilde uygulaması ve öğrencileri hayata hazırlaması için sahip olması gereken yeterliklerin belirlenmesi son derece önemli bir konudur. Bu alanda yapılan çalışmalarda matematik öğretmenlerinin yeterlikleri önemli bir yer tutmaktadır. Bunun nedeni insan yaşantısının günden güne matematikselleşme eğilimi göstermesidir. Matematiksel düşünme becerisi ekonomi, tıp, sosyoloji, arkeoloji ve bunlar gibi çok çeşitli alanlarda karşılaşılan problemleri analiz etmek ve çözmek amacıyla kullanılmaktadır. Dolayısıyla, matematik alanında yetenekli bireyler, içinde bulundukları topluma çok sayıda katkıda bulunmaktadır. Matematikte özel yeteneğe sahip öğrencilerin keşfi ve eğitimi, toplumlar için önem verilmesi gereken bir konudur. Matematik olimpiyatları da bu tarz öğrencileri keşfetme ve eğitme çalışmalarının başında gelmektedir. Bu nedenle de matematik olimpiyatları çalışması yapan öğretmenlerin yeterlikleri dikkatli bir şekilde belirlenmelidir.Bu çalışmada, daha önceki çalışmalarda özel yetenekli öğretmenlerini ve matematik öğretmenlerini ilgilendiren yeterlik çalışmaları incelenmiş, bu yeterlikler uzmanlar tarafından “Kapsam Geçerlik Oranı” ve “Delphi” yöntemleri ile belirlenmiş ve “Analitik Hiyerarşi Süreci” kullanılarak ikili karşılaştırmalarla önem dereceleri ortaya çıkarılmıştır. Böylelikle matematik olimpiyatlarına hazırlanan öğrencilerin öğretmenlerinin yeterlikleri ve bu yeterliklerin önem dereceleri belirlenmiştir.

In recent years, creating standarts in education is a subject frequently studied as it is in many other fields. Competencies and standarts of teachers have been searched since 1980s. Determining competencies of teachers who teach students in classes is very important in order to carry out curriculum effectively and prepare students to real life.In this field, math teachers’ competencies have an important place. Since people lives tend to more mathematical day by day. Mathematical reasoning skill is used for analysing and solving problems in many fields as economy, medicine, sociology, archeaology and etc. Hence, mathematically gifted people make many contribution to their society. Identification and education of mathematically gifted students is a very important issue for societies. Mathematics olympiads are very important way to identify and educate this kind of students. Because of this, competencies of teachers who prepare students to mathematics olmpiads have to be determined carefully.In this study, previous studies about competencies of gifted students’ teachers and mathematics teachers were examined. These competencies were analysed by experts by using “Content Validity Ratio” and “Delphi Method”. After these analysis, significance level of competencies were determined by pairwise comparison by using “Analytic Hierarchy Process”. Thus, competencies of teachers who prepare students to mathmatics olympiad and significance level of these competencies were determined.
Keywords: Analitik Hiyerarşi Süreci; Analytic Hierarchy Process; Matematik; Matematik Olimpiyatları Mathematics Teachers; Matematik öğretmenleri; Mathematics; Mathematics Olympiad; Mathematics teachers; Öğrenim ve öğretim (Orta); Öğretmen Yeterlikleri; Study and teaching (Middle school); Teacher Competencies; Training of; Yetiştirilmesi