Differences of job satisfaction level among rotators and non- rotators - Özocak, Kumru (My University, 2001)
İş tatmini işletmelerin başarısını etkileyen önemli faktörlerden birisidir. Ayrıca iş tatmininin performans, işe devamsızlık ve işten ayrılma oranı ile arasında belli bir ilişki de vardır. Bu nedenle işletmeler çalışanlarının iş tatmin seviyelerini arttırmak için çeşitli stratejiler uygular. Bu stratejilerden birisi de iş rotasyonudur. Bu çalışmanın amacı iş rotasyonu yapan çalışanlarla iş rotasyonu yapmayan çalışanların iş tatmin seviyelerini karşılaştırmaktır. Ayrıca iş rotasyonu yapan çalışanların iş tatmin seviyelerini yaptıkları iş rotasyonu türüne göre kendi içlerinde karşılaştırmak da amaçlanmıştır. Litaratür taramasında iş tatmini ve iş rotasyonu ile ilgili tanımlar, tarihsel gelişim ve bazı temel teoriler verilmiştir. Bu bilgiler ışığında iş rotasyonu yapanlarla iş rotasyonu yapmayanların iş tatmin seviyeleri yapılan saha araştırması ile karşılaştırılmıştır. Araştırmanın evreni İstanbul'da faaliyet gösteren Peryön üyesi kuruluşlardan oluşmaktadır. Anketler 72 işletmede uygulanmıştır. Bunlardan 11 tanesi iş rotasyonu uygulamaktadır. Araştırmada İş Tatmin İndexi, Demografik Profil ve İş Rotasyonu Anketleri 500 kişiye uygulanmıştır. Araştırmanın sonucuna göre iş rotasyonu yapanlar ile yapmayanların iş tatmin seviyeleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Iş rotasyonu yapanların iş tatmini seviyeleri daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca iş rotasyonu yapanlar arasında iş rotasyonu süresi, rotasyon çeşidi ve rotasyonla değiştirilen iş sayısına göre çalışanlar arasında anlamlı farklılık gözlemlenmiştir.

Job satisfaction is one of the important concepts that effect the success of organisations. Moreover, job satisfaction has a certain degree of relationship between other work conditions such as absenteeism, turnover, and performance and in general life satisfaction. For this reason organisations introduce several strategies to improve job satisfaction level of their employees. One of these attempts is job rotation. The purpose of this study is to find out if there is any difference between job satisfaction level of rotator and non-rotators in relation to demographic profile, and to find if there is any difference of job satisfaction level among rotators in relation to types of rotation they are involved. In the literature survey definitions, historical developments and some basic theories of both job satisfaction and job rotation are given. In the light of these information the differences of job satisfaction level between rotator and non-rotator is tested by a field research. The population of the study is member organisations of Peryön in Istanbul and questionnaire is applied in 72 companies 11 of which apply job rotator. Job Descriptive Index, Demographic Profile Questionnaire and Job Rotation Questionnaire is tested by 500 respondents. It is found that there is a significant difference between job satisfaction level of rotators and non-rotators. And mean score of rotators are higher than non-rotators in all cases. Among rotators there is a significant difference about job satisfaction level in relation to duration, types of rotation and number of department they rotate.
Keywords: İNSAN KAYNAKLARI; İŞ TATMİNİ