Obez adölesanlarda egzersiz sonrası enerji alımı ve iştah: Sistematik derleme - KÜÇÜK YETGİN, MERAL (My University, 2022)
Son yıllarda fiziksel hareketsizliğin artmasına bağlı olarak adölesan dönem obezitesi önemli bir sağlık problemi haline gelmiştir. Özellikle Covid-19 küresel salgını sebebiyle obezite prevelansının daha da artacağı öngörülmektedir. Yaşam tarzı değişikliği stratejisi olarak temelde hem enerji alımının azaltılması hem de enerji harcamasının artırılması önerilmektedir. Obez adölesanlarda genellikle orta şiddette (%40-75 VO2 max) aerobik egzersizler önerilmektedir. Bununla birlikte egzersiz şiddetinden bağımsız olarak farklı egzersiz modellerinin obezite tedavisindeki etkisi araştırılmaya devam edilmektedir. Ancak obezite tedavisinde egzersizin iştah üzerindeki değişimleri de dikkate alınmalıdır. Obez adölesanlarda egzersiz sonrası enerji alımı ve iştah değişimlerini derleyen araştırmamızın sonuçlarına göre akut egzersiz müdahalesinin, sonraki subjektif iştah duygularını değiştirmeden enerji alımını azalttığı görülmektedir. Bununla birlikte egzersiz ile öğün arasındaki zamanlamanın enerji alımı üzerine etkisi olmaksızın; açlık, doygunluk, yemek yeme arzusu gibi duyguların ve besinlere yönelim üzerine etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Türü, şiddeti, sıklığı ve süresi programlanmış egzersiz modellerinin obezite tanılı adölesanlarda enerji alımı ve iştah üzerine etkilerini inceleyen daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Adolescent obesity has become an important health problem due to the increase in physical inactivity in recent years. It is predicted that the prevalence of obesity will increase even more, especially due to the Covid-19 global epidemic. As a lifestyle change strategy, both reducing energy intake and increasing energy expenditure are recommended. Moderate intensity (40- 75% VO2 max) aerobic exercises are generally recommended for adolescents who are obese. However, the effect of different exercise models on the treatment of obesity, regardless of the intensity of exercise, continues to be investigated. Nevertheless, the effect of exercise on appetite should be considered in the treatment of obesity. According to the results of our research, which compiled post-exercise energy intake and appetite changes in obese adolescents obesity, acute exercise intervention appears to reduce energy intake without altering subsequent subjective appetite sensations. However, exercise-meal timing has no effect on energy intake; it has been concluded that sensations such as hunger, satiety, desire to eat, and influence on orientation to food. More studies are needed to examine the effects of programmed exercise models of type, intensity, frequency and duration on energy intake and appetite in obese adolescents.
Post-exercise energy intake and appetite in obese adolescents: systematic review
Keywords: Obesity; exercise; energy intake; appetite; adolescents; Obezite; egzersiz; enerji alımı; iştah; adölesan